Comunicació

Lluís Llach canta per TV3

El músic interromp el seu retir per actuar breument damunt d'un tràiler al final d'una manifestació multitudinària a València per les emissions del canal públic català

Llach: “Espero que aquestes cançons serveixin per lluitar contra els fatxes d'avui”

Lluís Llach va interrompre ahir a la vesprada a València el seu retir dels escenaris amb una breu actuació des d'una improvisada tarima dalt d'un tràiler per reivindicar les emissions de TV3 al País Valencià. Va ser el colofó d'una multitudinària manifestació a la ciutat que va reunir desenes de milers de persones (100.000, segons els organitzadors), en un ambient amb reminiscències antifranquistes i semiclandestines. De fet, l'Ajuntament de València, del PP, no va autoritzar Acció Cultural del País Valencià (ACPV), convocadora de la marxa, a instal·lar una mínima infraestructura a terra perquè hi poguera cantar Llach, cosa que va forçar l'entitat a idear l'estratagema del camió.

ACPV també es va adreçar a la Diputació de València, igualment governada pel PP, per traslladar el concert de Llach a la plaça de toros, però va rebre una altra negativa.

“Fa uns quants anys aquestes cançons van servir per lluitar contra els fatxes d'aquells temps. Espero que ara serveixin per lluitar contra els fatxes d'avui”, va dir el de Verges quan va seure al piano.

Llach només hi va interpretar tres cançons: Abril del 74, No abarateixis els somnis i Silenci. Abans de cantar l'última –Silenci– va assenyalar: “Aquesta cançó la vaig compondre fa trenta anys, però la motivació té tres dies”. Quan es va acomiadar, els manifestants li van demanar insistentment L'estaca, però el músic ja no va tornar a pujar al tràiler.

La marxa va desenvolupar-se inicialment amb dificultats, atesa l'extraordinària concurrència. Darrere de la primera pancarta van compartir espai Eliseu Climent, president d'ACPV, i Muriel Casals, presidenta d'Òmnium Cultural. Climent va comparar la reacció al tancament de TV3 i a la “persecució” d'ACPV, que ha de pagar 800.000 euros de multa a la Generalitat Valenciana per les emissions, amb la recent mobilització del poble egipci contra l'expresident Hosni Mubàrak. “Llach i tots els que ens manifestem hem vingut a defensar el dret a la llibertat d'expressió. Estem reivindicant, encara, la democràcia”, va subratllar Climent.

La marxa va registrar una notable presència de catalans, arribats des del Principat amb autobusos noliejats per diverses entitats. També hi va haver molts representants polítics: Joan Ridao i Josep-Lluís Carod-Rovira (ERC), Antoni Vives (CiU) i Uriel Bertran (SI), entre d'altres, a més de Joan Marí, de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals, i Josep M. Àlvarez, secretari d'UGT Catalunya.

La manifestació va tenir un intens seguiment per part de TV3, amb connexió en directe en el moment del concert, a través del 3/24. En canvi, Canal 9, la televisió valenciana, no va desplaçar cap equip per cobrir l'esdeveniment.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.