Encara no està tot inventat

A les comarques gironines s'han presentat aquest any 103 sol·licituds per registrar invencions i productes

Girona és la segona demarcació catalana, només rere Barcelona, en nombre de sol·licituds de registre d'invencions, segons dades de l'Oficina Espanyola de Patents i Marques (OEPM). Aquest organisme és l'encarregat d'atorgar els títols de propietat industrial per protegir jurídicament les noves invencions i els signes distintius de productes i empreses. Fins al 15 de desembre, a Girona s'havien presentat 48 sol·licituds de patents (respecte a les 524 de Barcelona, les 21 de Lleida i les 24 de Tarragona) i 55 models d'utilitat (528 a Barcelona, 26 a Lleida i 36 a Tarragona). En dissenys industrials, les comarques gironines també ocupen el segon lloc del rànquing (21, mentre que a Barcelona, 155, a Lleida, 10, i a Tarragona, 4).

Quantitativament, la crisi s'ha fet notar poc en les invencions. Potser s'ha fet notar més en les patents, ja que aquest any s'han demanat 48 sol·licituds, quan el 2008 van ser 63. En canvi, en models d'utilitat, aquest 2009 ha estat fins i tot més bo que l'anterior (55 peticions, quan el 2008 n'hi va haver 53). Pel que fa al disseny industrial, la davallada és mínima: 21 sol·licituds aquest any, i 28 el passat. Recentment ha aparegut una altra modalitat de protecció, la topografia de productes semiconductors. Se centra en circuits integrats electrònics i evita la còpia de l'esquema i dels elements, la disposició i les interconnexions. En aquest àmbit, però, no hi ha estadístiques.

La pirateria, en augment

L'aparició de noves tecnologies que faciliten la reproducció de productes ha fet que la pirateria sigui una activitat a l'alça. I abraça tots els sectors, des de la producció fins a la comercialització. La violació dels drets de la propietat industrial es poden perseguir per la via civil i la penal. L'àmbit més afectat és el tèxtil, al qual pertanyen el 40% de les operacions contra la pirateria. També destaquen el sector de la perfumeria i cosmètics (25,5%) i el del calçat (13,1%). La majoria d'aquests productes es posen a disposició del públic a través de la venda ambulant il·legal. La pirateria no és només un perjudici econòmic per al titular de la marca o patent, sinó que també ho és per al consumidor, que compra un producte de baixa qualitat.

Manual de l'inventor

Les invencions tot sovint fracassen per raons que no tenen res a veure amb la propietat industrial. No serveix de gaire sol·licitar una patent si la demanda de l'invent és baixa o el disseny no és pràctic o no es pot produir. Per optimitzar les probabilitats d'èxit, cal reduir el risc i controlar costos. L'Oficina Espanyola de Patents i Marques publica en la seva web un manual de l'inventor, amb els passos a seguir perquè una invenció arribi a materialitzar-se. Entre altres coses, aconsella, primer, valorar el risc al qual s'enfronta l'inventor. Després, provar la invenció amb un prototipus. El pas següent és protegir la idea a través de la propietat industrial i crear un equip per buscar finançament. Tenir un bon pla de negoci és bàsic perquè una empresa s'interessa per produir l'invent.

Propietat industrial

La propietat industrial és un conjunt de drets exclusius que protegeixen tant l'activitat innovadora manifestada en nous productes, procediments i dissenys, com l'activitat mercantil mitjançant la identificació en exclusiva de productes i serveis oferts en el mercat. Tenir aquest dret exclusiu permet evitar que tercers comercialitzin productes idèntics o similars amb la mateixa marca o una de semblant que porti a confusions. La propietat industrial es divideix en diverses categories en funció de les característiques.

Els invents nous i els procediments

Una patent és un títol que permet explotar una invenció i impedeix a qualsevol altre fabricar-la, vendre-la o utilitzar-la sense el consentiment del titular. Com a contrapartida, la patent es fa pública per al coneixement general, cosa que obliga a descriure la invenció de manera que un expert mitjà en la matèria pugui executar-la. La patent es pot referir a un procediment nou, a un aparell o màquina o a un producte, o al perfeccionament o millora de qualsevol invenció. La durada de la patent és de vint anys (l'adquisició dels drets costa 625 euros, a banda del cost de preparació de la documentació) i per mantenir-la en vigor cal pagar unes quotes anuals.

Donar una nova utilitat a un objecte

El model d'utilitat és el tipus de propietat industrial que protegeix invencions de menor rang que les patents. Per exemple, donar a un objecte una configuració o estructura de la qual es derivi alguna utilitat o avantatge pràctic. Són models d'utilitat un sobre d'obertura fàcil, una safata que es pot apilonar o un portamonedes múltiple, per dir-ne uns quants exemples. Els models d'utilitat, doncs, es caracteritzen per la utilitat i perquè són pràctics, més que no pas perquè siguin invencions pròpiament. La durada del model d'utilitat és de deu anys i els drets tenen un cost de 156 euros. Com en el cas de les patents, cal pagar quotes anuals.

Disseny industrial

El disseny industrial dóna drets sobre l'aparença de la totalitat o d'una part d'un producte. En aquest cas, doncs, estem parlant d'estètica (línies, contorns, colors, forma, textura o materials utilitzats en el producte). Els dissenys industrials poden ser bidimensionals o tridimensionals. El disseny d'una làmpada, d'un sofà o d'un gerro, per exemple, entrarien en aquesta categoria. La protecció del disseny industrial és de cinc anys i es pot renovar anualment fins a un màxim de vint-i-cinc.

De tot

L'OEPM permet accedir a una base de dades on es pot comprovar l'abast de l'enginy gironí. Màquines per tallar peces de carn, productes de neteja, nous procediments de soldadura, bosses per làmines, portallaunes o dispositius per recollir residus són alguns dels invents gironins. A part, destacar l'empresa Girona Innovació, especialitzada en promoure nous invents (seients plegables, reposallibres, subjectadors de llaunes, topalls per portes, entre altres), bona part ideats per l'empresari jubilat Josep Argelaguet.

Protecció de l'estètica dels productes

El disseny industrial dóna drets exclusius a l'autor sobre l'aparença de la totalitat o d'una part d'un producte, i d'aquesta manera impedeix reproduccions i imitacions. En aquest cas, doncs, no estem parlant d'utilitat pràctica sinó d'estètica (línies, contorns, colors, forma, textura o materials utilitzats en el producte). Els dissenys industrials poden ser bidimensionals o tridimensionals. El disseny d'un llum, d'un sofà, d'un gerro o de qualsevol altre article que puguem imaginar entraria en aquesta categoria. La protecció del disseny industrial és de cinc anys, i es pot renovar anualment fins a un màxim de vint-i-cinc.

De tot

L'OEPM permet accedir a una base de dades on es pot comprovar l'abast de l'enginy dels gironins. Màquines per tallar peces de carn, productes de neteja, procediments de soldadura, bosses per a làmines, portallaunes o dispositius per recollir residus són uns quants dels invents gironins. A part, destaca l'empresa Girona Innovació, especialitzada a promoure invents (subjectadors de llaunes, seients plegables, topalls per a portes i faristols de lectura, entre d'altres), bona part dels quals, ideats per l'empresari jubilat Josep Argelaguet.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.