Economia

Els titulats en estudis tècnics tenen una taxa d'atur 10 punts inferior a la mitjana

Gairebé nou de cada deu troben feina i el 93% tenen uns ingressos superiors al salari brut anual mitjà

A Catalunya hi ha 340.500 persones que treballen com a tècnics qualificats en els sectors de la construcció, la producció i les TIC (tecnologies de la informació i la comunicació), és a dir, un 10,68% de la població ocupada. D'aquests, 121.600, que representen el 3,8% dels treballadors de la societat catalana, són titulats en algun estudi d'aquest àmbit. 46.500 són de l'àrea de les TIC, 41.130, de l'àrea de producció i 33.970, de l'àrea de construcció. Aquestes dades es desprenen d'un informe que han impulsat la Fundació Observatori per a la Societat de la Informació de Catalunya (Fobsic) i el programa Enginycat del Comissionat per a Universitats i Recerca, basat en més de 1.200 entrevistes.

Des del curs 2001-2002, el percentatge de titulats d'estudis d'àrees tècniques s'ha mantingut estable. Un de cada quatre titulats universitaris té un títol relacionat amb l'àrea de les professions tècniques. El 96,4% d'aquests titulats menors de 30 anys s'introdueixen en el mercat laboral, i d'aquests el 87,4% troben feina. La immensa majoria d'aquests titulats que treballen, el 94%, tenen una feina relacionada amb els estudis que han cursat, és a dir, amb titulacions tècniques. A més, sis de cada deu joves cobren més de 24.000 euros bruts anuals, i el 93,2% cobren més del salari brut anual mitjà, que és de 22.100,86 euros.

Només un 20% de dones

El perfil majoritari del professional titulat en un ensenyament tècnic és el d'un home de 40,6 anys de mitjana que treballa en una empresa de més de cinquanta treballadors a la demarcació de Barcelona. Només dos de cada deu professionals són dones, amb notables diferències entre els diversos col·lectius: mentre que a la branca de les TIC només el 10% són dones, en el sector de la construcció n'hi ha més d'un terç. Són professionals amb gran capacitat de presa de decisions i de gestió de projectes, i tenen bones habilitats comunicatives i de negociació. Acostumen a gestionar equips de treball, i tenen un nivell intermedi o alt d'anglès, així com de planificació econòmica.

Situació laboral

S'ha detectat que un 30,6% d'aquests titulats en estudis de l'àrea tècnica ocupats, segons aquest informe, treballen pel seu compte. D'entre els ocupats per compte d'altri, el 85,1% tenen un contracte indefinit i la taxa de temporalitat se situa en el 14,9%, uns cinc punts per sota de la mitjana catalana, que s'enfila al voltant del 20% –una de cada cinc persones.

D'altra banda, el 87,5% dels ocupats titulats en carreres de l'àrea tècnica tenen uns ingressos superiors al salari brut anual mitjà de l'economia catalana. També hi ha una escassa proporció de mileuristes, ja que només el 5,7% cobren menys de 18.000 euros bruts anuals.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia