Economia

Els apartaments turístics es beneficien de la crisi i hi puja l'ocupació

La darrera setmana de juliol s'hi va superar el 80% d'ocupació i aquest mes d'agost s'espera que arribi al 90%

El client majoritari és de l'Estat francès

El dels apartaments és, ara per ara, el sector turístic més beneficiat per la crisi econòmica i manté la tendència que es va iniciar l'any passat de créixer en ocupació. Ja ho ha fet al juliol –evidentment a la costa, més que a l'interior–, en què ha superat el 80% –la darrera setmana del mes–, segons les dades provisionals facilitades per l'Associació Turística d'Apartaments (ATA) de les comarques gironines, i s'espera arribar al 90% d'ocupació aquest mes d'agost. “Desgraciadament el que va malament per a uns acaba anant bé per a altres”, explica el president de l'Associació Turística d'Apartaments, Josep Comaposada.

L'explicació d'aquest creixement és simple, segons Comaposada: llogar un apartament acaba sortint més econòmic i es pot controlar la despesa diària. “Fan un estalvi màxim. Veus la gent que arriba aquí amb bosses plenes de menjar comprat als supermercats del seu país”, explica el president de l'ATA, que assegura que “fins i tot s'ha detectat que ara els apartaments s'omplen amb totes les places”, cosa que no passava abans. El nivell de despesa ha baixat, “com ha baixat per a tothom”, i s'ha notat que “no van tant als bars, restaurants o fins i tot al minigolf”.

Els clients d'apartament del mes de juliol han estat majoritàriament de l'Estat francès: “També dependrà molt de la zona: a la zona sud de la costa hi ha més turistes anglesos, i a la zona nord els francesos són majoritaris”. Amb vista a aquest agost, el client d'apartament és “un 50%” de l'Estat francès, en primer lloc, i després el segueix el català i el provinent de la resta de l'Estat, i en tercer lloc, l'anglès, però també l'alemany i l'holandès. El president de l'ATA explica que el client dels apartaments “cada vegada reserva més per internet”. El client que fins ara havia vingut a través de majorista de viatges o d'agència de viatges “va de baixa” perquè és un sector que ha funcionat sempre amb poca intermediació”.

LA FRASE

El nivell de despesa dels usuaris dels apartaments ha baixat. S'ha notat que no van tant a bars, restaurants o al minigolf

LA FRASE

Fan un estalvi màxim. Veus la gent que arriba aquí amb bosses plenes amb menjar comprat als supermercats del seu país

Les cases rurals, al 80% i esperen que pugi

Les previsions d'ocupació del turisme rural de les comarques gironines és en aquests moments al voltant del 80% a la zona costanera; d'un 70% a les comarques d'interior i d'un 50% a les comarques de muntanya, segons dades facilitades per l'oficina tècnica de l'Associació Turisme Rural Girona. Aquests indicadors podrien pujar “a finals de temporada, a conseqüència de les reserves d'última hora”.

El perfil majoritari del client de turisme rural durant la temporada estiuenca és de tipus familiar. Quant a la procedència, es confirma una presència més gran de clients estrangers, tot i que bona part de la clientela del turisme rural continua sent catalana, especialment de les comarques barcelonines. Les principals procedències dels clients de la resta de l'Estat són Madrid i el País Basc. Pel que fa als clients de fora de l'Estat destaquen els de l'Estat francès i Bèlgica, en primer lloc, i els de la Gran Bretanya, Holanda i Alemanya, en segon terme.

Pel que fa al juliol, des de l'oficina tècnica de l'associació es constata “una davallada generalitzada de l'ocupació en totes les comarques, especialment a les zones de muntanya, i aquesta tendència ja es va començar a registrar en temporades anteriors”.

D'altra banda, l'ocupació dels càmpings ha estat “una mica per sobre de la del juliol passat”, segons va assegurar el president de l'associació, Ferran Sellabona, i s'espera que aquesta primera quinzena d'agost es puguin recuperar els nivells d'ocupació dels primers quinze dies de l'agost del 2008. “La resta del mes i el setembre és una incògnita, i tot dependrà del temps que faci”, va dir. Els turistes de càmping a l'agost són un 70% estranger –holandès, alemany i francès– i un 30%, català i de la resta de l'Estat.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.