Economia

col·lectius

Catalunya és la comunitat amb més dones autònomes

Les empleades pel seu compte signifiquen el 13,3% de les inscrites a la Seguretat Social

La taxa d'ocupació femenina és un 15% inferior a la masculina

Sous i dificultats de conciliació, grans reptes

Catalunya és la comunitat amb més dones autònomes (181.467 treballadores pel seu compte) seguida d'Andalusia (154.202), de la comunitat de Madrid (115.198) i del País Valencià (110.107). Segons una anàlisi publicada per l'Organització de Professionals i Autònoms (OPA) amb motiu del Dia de la Dona Treballadora, que se celebra avui, les autònomes representen el 13,3% del total de dones regis-trades a la Seguretat Social i són les que més es-tan resistint la crisi.

De totes maneres, la UGT va advertir ahir que la taxa d'ocupació de les dones en el mercat laboral és un 15% inferior a la dels homes i l'atur és gairebé un punt més alt entre les dones. La taxa d'ocupació femenina de l'últim quadrimestre del 2010 és del 52,6%, mentre que la masculina se situa en el 67,7%. Pel que fa a l'atur, un 20,8% de dones estan sense feina i el percentatge entre els homes se situa una mica per sota (20%).

La secretària per a la Igualtat de la UGT, Almudena Fontecha, considera que el “sexisme social” s'alia amb les desigualtats i provoca que les dones suportin contractes de pitjor qualitat, amb jornades dobles o triples que suposen renunciar a moltes altres coses”. Va criticar que les conquestes per la igualtat “es basin en un sobreesforç de les treballadores”.

L'esquerda salarial, la conciliació entre la vida familiar i laboral i la situació de la dona en el mercat de treball són els “grans reptes pendents” en el centenari del Dia de la Dona Treballadora. Des del Comitè Català de Representants de Persones amb Discapacitat (Cocarmi) van reclamar mesures per pal·liar la doble discriminació de dones amb discapacitat.

350.000
dones
moren durant l'embaràs o el part, segons Save the Children, que reclama més atenció sanitària.
5.300
euros
menys que els homes guanyen a l'any les dones, segons un informe elaborat pels tècnics d'Hisenda (GESTHA).
44
per cent
de membres del Parlament de Catalunya són dones. Actualment hi ha 59 dones entre els 135 diputats.

La prohibició del burca, al Parlament i al Congrés

CiU també portarà al Congrés la prohibició del vel integral. Vicepresidència va confirmar ahir que primer es tramitarà, en breu, la normativa catalana al Parlament, com ja va anunciar diumenge a Lleida la vicepresidenta Joana Ortega. Aquesta va comparar el burca amb una cortina rere la qual s'amaga una dona obligada i que la religió no ho pot justificar. La proposta va rebre la felicitació d'Àngel Ros, alcalde de Lleida, el primer a prohibir el vel integral en una ciutat, però ERC, que ho va qualificar de “cortina de fum” pels retalls en les
polítiques en defensa de
les dones, ho va rebutjar.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.