Economia

La CE proposa apujar l'IVA i abaratir els costos laborals

Barroso recomana a Zapatero que rebaixi les cotitzacions socials de les empreses i ho compensi gravant més l'energia

Critica que les administracions locals encara tenen massa poder en les caixes

Apujar l'IVA i el rebut de la llum a canvi de rebaixar les cotitzacions a la Seguretat Social per abaratir els costos laborals de les empreses. Com si l'Estat espanyol fos Dinamarca i sense explicar com es pagarien llavors les pensions, la Comissió Europea va fer ahir aquesta recomanació a José Luis Rodríguez Zapatero per millorar la competitivitat de l'economia espanyola i acostar-la a la de la resta de la zona euro. Brussel·les, en la línia de Merkel, exigeix que “els salaris espanyols reflecteixin millor l'evolució de la productivitat i les condicions en l'àmbit local i de l'empresa”. I per això proposa abaratir el treball i apujar “els baixos impostos indirectes”, com ara l'IVA i els que graven els derivats del petroli i l'energia.

Al govern espanyol li va faltar temps per descartar ahir mateix fer cas de José Manuel Durão Barroso. “No ens sembla raonable apujar” impostos perquè “en aquests moments” cal “dinamitzar” el consum, va replicar la vicepresidenta econòmica, Elena Salgado. I “les cotitzacions socials serveixen per pagar les futures pensions” (i amb prou feines), va recordar Salgado, assegurant que Brussel·les li acabarà donant la raó “d'aquí a unes quantes legislatures, quan totes les reformes donin resultats”.

La CE, però, i en concret el govern alemany, principal contribuent al fons europeu de rescats, es queixa que els costos laborals unitaris a l'Estat espanyol han registrat un “fort increment” des de final dels noranta, i que això s'ha traduït en més inflació i pèrdua de competitivitat. “Trobar marge per reduir el nivell relativament alt de les contribucions socials amb l'objectiu d'abaixar els costos laborals no salarials ajudaria a impulsar la competitivitat”, defensa Brussel·les. A més, insisteix, “els impostos sobre l'energia, especialment els dels carburants, són relativament baixos a l'Estat”, així que apujar-los és “una forma de compensar els ingressos”.

Mesures extres

La reforma laboral del 2010 podria no ser suficient, i Barroso reclama “acompanyar-la” de mesures extres per lluitar contra l'atur juvenil rècord i l'abandonament escolar, i reduir la segmentació del mercat laboral entre fixes i temporals. La CE tem una generació perduda, perquè més del 42% dels joves espanyols menors de 25 anys són a l'atur. Amb la reestructuració de les caixes d'estalvis, l'Estat també ha fet curt, segons Brussel·les, que encara veu excessiu el pes de les administracions locals en els òrgans de govern. Barroso va fer altres recomanacions, país per país, que els Vint-i-set han d'aprovar en la cimera d'aquest 23 i 24 de juny i que han de guiar el pressupost del govern espanyol per al 2012.

Brussel·les considera massa optimistes les previsions econòmiques de Salgado i calcula que el creixement serà de només el 0,8% del PIB aquest any i de l'1,5% el 2012, en comptes de l'1,3% i del 2,3% que espera el govern espanyol. La CE preveu un dèficit del 6,3% aquest 2011 (s'incompliria en tres dècimes l'objectiu compromès) i del 5,3% l'any que ve (gairebé un punt per sobre).

LA FRASE

No ens sembla raonable apujar impostos quan el que cal és dinamitzar el consum
Elena Salgado
ministra espanyola d'economia

LA XIFRA

5,3
per cent
de dèficit preveu la CE per a l'Estat el 2012. Aquesta xifra incompleix d'1 punt l'objectiu compromès.
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.