Economia

hisenda

Rebaixes fiscals a Girona per als que pateixin grans obres

CiU acorda amb el PP congelar impostos i apujar un 3% les taxes

Bonificació del 40% per a famílies nombroses

L'Ajuntament de Girona preveu aplicar a partir d'ara rebaixes fiscals per als veïns i comerciants que resultin afectats per grans obres. Així està previst en les ordenances fiscals per al 2012 que han pactat del grup de CiU, en el govern, i el Partit Popular.

L'acord entre les dues forces inclou que en obres municipals de més de sis mesos de durada, com serien les obres del carrer Migdia, o per obres de més de dos anys d'altres administracions, com ara el TAV, es rebaixin un 50% les taxes de gual als veïns que en tinguin. Per als comerços, les bonificacions seran de la meitat de la taxa dels guals si en tenen, així com en la recollida d'escombraries o per la taxa de terrasses en el cas dels bars.

Congelació i IPC

El pacte entre CiU i el PP inclou que es congelin els impostos i que l'increment de la majoria de taxes sigui l'augment de l'IPC fixat en un 3%. La regidora d'Hisenda, Maria Àngels Planas, considera que la decisió de contenir la càrrega fiscal s'ha pres “per dotar de mesures de tipus fiscal que ajudin a sortir de la crisi”. Amb aquest any ja serà el quart que el govern municipal no incrementa els impostos, abans amb el tripartit i ara amb CiU en el govern i el suport del PP. Només taxes que no paguen tots els veïns, com ara de publicitat als fanals i del servei de grua, s'apujaran per sobre d'aquest 3%.

El portaveu de CiU, Carles Ribas, valora “molt satisfactòriament” l'acord assolit amb el PP, “després de setmanes de treball”, i subratlla que la contenció fiscal “s'adiu amb el que duien les dues forces en el programa electoral”.

El PP com a soci

La portaveu del PP, Concepció Veray, també va destacar la “bona entesa” i va recordar: “Ja a l'oposició coincidíem amb la majoria de propostes.” Veray creu que responen “al moment actual de crisi per ajudar les famílies i negocis”. La popular admet que el desig era rebaixar alguna taxa, “però no ha estat possible en aquest context”.

Sense beneficis per als infractors

Una altra novetat que CiU i PP han incorporat és que les persones que hagin estat sancionades en els últims dos anys per haver incomplert alguna ordenança municipal no puguin beneficiar-se de cap bonificació. Per contra, es preveu un 40% de bonificació en l'IBI per a les famílies nombroses i la possibilitat de fraccionar l'IBI, un 60% en el període voluntari i el 40% restant el 5 de novembre.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.