Economia

La indústria trigarà 3 anys a arribar als nivells del 2007

Catalunya Caixa revisa a la baixa les previsions de creixement a la demarcació per aquest any 2011 i les situa al 0,6 per cent

La indústria de les comarques gironines “s'està recuperant” i trigarà uns tres anys a arribar als nivells que tenia abans de la crisi econòmica ja que, segons posa de relleu el darrer Anuari Econòmic de Catalunya Caixa, tot i la recuperació el sector està produint un 15 per cent menys que el 2007. L'any passat la indústria de la demarcació va mantenir creixements positius del 2,3 per cent, segons l'informe.

Segons va explicar ahir el catedràtic Josep Oliver, l'economia gironina ja ha deixat enrere “el col·lapse” que va viure el 2009, i ara comença a encarar una lenta i tímida recuperació, una recuperació que serà més lenta del que ell mateix havia predit abans d'aquest estiu. Oliver va preveure que la demarcació tancaria l'any amb un creixement proper a l'1%; ara però, el catedràtic d'economia ja ha dit que la crisi del deute europeu farà que aquest creixement es trobi quatre o cinc dècimes per sota de la primera previsió, i l'ha situat al 0,6%. Per últim, el catedràtic ja va avançar ahir que la demarcació de Girona trigarà més a recuperar-se de la sotragada de la crisi. El motiu és que, durant la darrera dècada, la demarcació ha crescut per sobre de la mitjana catalana. “I això, a l'hora d'encarar la recuperació, és una debilitat, perquè es trigarà més a absorbir els excessos, sobretot en el sector de la construcció”, va concloure el catedràtic.

La construcció toca fons

Per a l'autor de l'estudi, a les comarques gironines la sotragada de la construcció ja ha tocat fons, i a partir d'ara s'han de començar a veure “tímids repunts”. De fet, segons va explicar Oliver, l'any passat el nombre d'habitatges que es van iniciar a la demarcació va ser “gairebé testimonial” –1.978–, i més encara si es compara amb els que es van començar a construir en ple boom l'any 2006 –22.383–. “Em sembla que ja no hi ha recorregut a la baixa; de fet, a la construcció gironina s'està fent el mínim, i crec que ens trobem molt a prop del moment en què començarem a veure alguna taxa de creixement positiva”, va dir.

Pel que fa als serveis van presentar el 2010 un avanç moderat, del 0,4%. La recuperació es va concentrar en els serveis de mercat. En el cas del sector primari, va mostrar un avanç molt moderat, del 0,3%.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.