Economia

turisme

El sector turístic no vol una taxa només a Catalunya

Considera que si només s'aplica en territori català i no a la resta de l'Estat s'entraria en una competència deslleial

El govern no ha fet una proposta en ferm però el sector tem que arribi

La possible aplicació d'una taxa turística a Catalunya que gravaria les pernoctacions als establiments turístics està creant molta inquietud entre el sector gironí, que considera que si la taxa només s'aplica a Catalunya i no a la resta de l'Estat, s'entraria en “una competència deslleial”. Tot i que ja fa molts anys que es parla d'una possible taxa turística i de moment no hi ha una proposta ferma sobre la taula, aquesta vegada el sector tem que es faci realitat perquè dijous passat ja hi va haver una trobada amb el sector “per buscar un compromís” i per veure si hi està “d'acord”. Hi ha d'haver una segona trobada en què hi serà present el sector gironí.

Xavier Nicolazzi, president de l'Associació d'Hostaleria de Girona i Radial, veu molt malament una taxa perquè “només pagaran els turistes que vinguin a dormir en hotels”. Per Nicolazzi hi ha una part dels “apartaments turístics que són alegals” i aquests no pagaran. Tampoc ve bé que els diners que es recaptin vagin a parar a una “caixa única”. “Si els diners surten del turisme haurien d'anar directament a la promoció del sector”, va dir Nicolazzi.

El president de la Federació d'Hostaleria de les comarques de Girona, Antoni Escudero, és conscient que el govern encara no ha fet una proposta concreta, però “per si això arriba, nosaltres ja hem fet una consulta entre els nostres associats” i el resultat és que “seria un greu error”. Per Escudero, una taxa turística no serà bona per a Girona perquè “tenim una temporalitat important i molts problemes, i una taxa podria fer que perdéssim turistes com els va passar a les Balears quan es va voler aplicar”. Per Escudero, si la taxa només s'aplica a Catalunya i no a l'Estat espanyol, “serà un greuge per a nosaltres perquè perdrem turistes que aniran a altres destinacions de l'Estat, també majoristes de viatges i fins i tot clients de l'Imserso”. Igual que Nicolazzi, Escudero creu que no és “just” que la taxa no s'apliqui a tots els establiments relacionats amb el turisme perquè “hi ha apartaments il·legals que no la pagaran però tampoc s'aplicarà en bars, restaurants o comerços que es beneficien directament dels turistes”.

Lluís Fernàndez, president de l'Associació d'Hostaleria de l'Alt Empordà, creu que “no és just que es vulgui gravar l'únic sector que s'aguanta una mica”. Tampoc està d'acord que els diners recaptats vagin a una caixa única.

LES FRASES

Veig molt malament una taxa perquè només pagaran els turistes que vinguin a dormir en hotels
Xavier Nicolazzi
President de l'Associació d'Hostaleria de Girona i Radial
La taxa serà un greuge per a nosaltres perquè perdrem turistes que aniran a altres destinacions
Antoni Escudero
President de la Federació d'Hostaleria de Girona

Sabrià proposa apujar l'IVA abans que aplicar la taxa

El gerent de l'Associació d'Hostaleria Costa Brava Centre, Martí Sabrià, ha fet números i assegura que es molt més rendible apujar l'IVA mig punt a tot Catalunya “perquè som un país turístic” que una taxa d'un euro “de forma barroera”. Assegura que amb l'aplicació d'un euro per pernoctació s'està gravant el 4,87% del consum i el 95,13% del sector no hi contribuirà. A la demarcació hi ha unes 700.000 places turístiques. En hotels, més de 76.000; en càmpings, unes 115.000; i 6.000 en turisme rural. “La resta són apartaments turístics i segones residències, que no entraran en la taxa. Deixem fora 510.000 places”, va dir. A més, segons Sabrià, en allotjaments només es consumeix un 22% de la despesa del turista, el 78 restant es fa fora i se'n beneficien restaurants, bars i comerços, entre d'altres, i “amb l'IVA pagaria tothom”.

Ramos demana que es pacti amb el sector abans de prendre decisions

El director del Patronat de Turisme Costa Brava Pirineu de Girona, Ramon Ramos, demana que si es vol aplicar una taxa “que es pacti amb el sector”. També és del parer que no es pot aplicar una taxa només a Catalunya sinó que ha de ser a tot l'Estat espanyol. Comenta també que si hi ha d'haver una taxa, que no es faci fins al 2013 perquè la majoria dels sector ja té els contractes signats per a l'any vinent i la taxa l'acabaria pagant l'hoteler i no el turista.

Martí Sabrià,

gerent de Costa Brava Centre
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.