Economia

Amb l'aigua al coll

L'endeutament català puja a 39.268 milions al tercer trimestre, el 19,7% del PIB

El passiu seria més alt sense les dificultats dels mercats per trobar finançament

El deute de l'administració de l'Estat suposa el 75% del passiu total

La caixa de la Generalitat és buida, com va explicar dijous el conseller d'Economia i Coneixement, Andreu Mas-Colell. Però la situació va empitjorant perquè l'endeutament continua a l'alça, i si al tercer trimestre s'ha moderat el creixement del passiu no és pas per una manca de necessitat sinó per les dificultats d'aconseguir diners en els mercats financers a preus competitius.

El deute ja s'acosta al 20% del PIB català i es va situar en 39.268 milions d'euros en el tercer trimestre. Entre juliol i setembre, l'endeutament va pujar en 787 milions, una xifra sensiblement inferior a la de trimestres anteriors. En el darrer any, el passiu ha crescut en més de 8.000 milions, un 26%, quatre punts més que la mitjana de les comunitats autònomes. Dels 39.268 milions de deute, 7.824 corresponen a les empreses públiques, que han reduït el passiu en 140 milions entre els mesos de juliol i setembre.

El Departament d'Economia destaca que l'increment del deute en el tercer trimestre va ser inferior al dels trimestres anteriors perquè la intenció del govern és anar reduint un passiu que és el segon més alt de tot l'Estat, només per sota del del País Valencià, en relació amb el PIB. No obstant això, admeten que si l'endeutament no ha augmentat és perquè els mercats de capitals estan pràcticament tancats i el finançament és difícil i car. Si no fos així, hi acudirien, perquè encara és necessari recórrer al finançament, admeten, i el govern té permís per endeutar-se encara en gairebé 1.000 milions. I de diners en fan falta, com demostren les darreres decisions d'endarrerir pagaments a proveïdors i empleats públics.

Els impagaments de l'Estat amb la Generalitat, especialment els 759 milions de la disposició addicional tercera que s'haurien d'haver pagat enguany però no s'han rebut, a més dels 1.450 milions del fons de competitivitat, han contribuït a la necessitat d'endeutament de Catalunya, però l'impacte ha estat petit perquè, davant la manca d'aquests ingressos, el govern ha preferit fer més ajustaments, com els anunciats dijous, que no pas endeutar-se més. Això malgrat que qui ha de fer més esforços per reduir l'endeutament és el govern espanyol, que deu 534.500 milions, equivalent a la meitat del PIB espanyol. És el 75% del passiu de totes les administracions de l'Estat, que és de 706.000 milions.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.