Economia

Alemanya: al fons de rescat li cal més “força”

Schäuble creu que s'haurien d'accelerar les aportacions a l'eina d'estabilització

El ministre alemany de Finances, Wolfgang Schäuble, va insistir en la necessitat d'accelerar la implantació del Mecanisme Europeu d'Estabilització (Mede), el fons de rescat permanent de l'eurozona, i dotar-lo de la màxima força d'arrencada, encara que això tingui un efecte en els pressupostos d'Alemanya de l'any que ve. “Com més ràpid i més capital tingui, abans i millor complirà la seva funció”, va dir Schäuble en el domical Bild am Sonntag.

De fet, en l'última cimera de la UE, que va tenir lloc el passat 9 de desembre, ja es va acordar avançar a l'any que ve la implantació del Mede –havia d'entrar en vigor el 2013– per afavorir l'estabilització de la divisa comunitària. En aquest primer exercici, el Mede discorrerà en paral·lel al provisional Fons Europeu d'Estabilització Financera, que estarà en funcionament fins al 2013.

No obstant això, el que Schäuble sembla suggerir ara és la necessitat d'accelerar la injecció de recursos del nou mecanisme de rescat, que tindrà una capacitat de préstec efectiva de fins a 500.000 milions d'euros. Segons els acords previstos, Alemanya haurà d'aportar al fons 4.300 milions d'euros en el primer desemborsament de l'any que ve, que es completaria amb unes altres quatre aportacions anuals d'igual quantia en els anys següents. “Probablement hauríem d'accelerar aquest procés per ampliar la força d'arrencada del paraigües de rescat”, va dir Schäuble.

El ministre alemany de Finances va considerar, a més, que l'avançament del procés no comportarà la vulneració del límit establert en el tractat de Maastricht en referència a la capacitat d'endeutament del país germànic. Evidentment, una acceleració en la injecció de recursos cap al Mede afectarà el conjunt dels estats de l'eurozona, que aporten fons segons el pes que tinguin a la unió.

Per altra banda, Schäuble va reiterar la seva proposta d'implantació d'un impost sobre les transaccions financeres, com a mínim a escala de l'eurozona, ja que no sembla possible imposar-lo en l'àmbit de la UE –per la negativa del Regne Unit– o a escala internacional. “Vull veure progressos en aquest sentit”, va dir en referència a aquesta taxa.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.