Economia

Mínim històric d'habitatges acabats a Girona en 25 anys

El 2011 es van acabar 3.076 pisos i cases de nova construcció

En els dos pròxims anys la quantitat continuarà baixant

Els promotors renuncien a construir més de 6.500 habitatges en tres anys

L'any passat, el 2011, es va registrar el mínim històric d'habitatges acabats a les comarques gironines en els últims vint-i-cinc anys, segons l'informe que va presentar ahir el Col·legi d'Aparelladors, Arquitectes Tècnics i Enginyers d'Edificació de Girona. Els 3.076 pisos i cases de nova construcció que es van acabar, 3.663 si hi afegim els de rehabilitació, són el mínim històric des que el col·legi elabora la seva estadística, una quantitat un 30% inferior respecte a la de l'any 2010, quan se'n van acabar 4.139 de nova construcció, i molt per sota dels 4.660 pisos i cases que es van acabar i rehabilitar el 1994, en plena recessió del sector després dels Jocs Olímpics del 92.

El sector de la construcció de les comarques gironines va tancar el 2011 amb saldo negatiu per tercer any consecutiu, fet que vol dir que les obres que es van aturar o els habitatges amb llicència que no van tirar endavant van superar les contractacions d'obra nova. Des del 2009 s'han concedit llicències per iniciar 5.166 habitatges, però els promotors han renunciat a fer-ne 6.507. Joaquim Romans, president del Col·legi d'Aparelladors, assegura que no hi ha dades amb indicis de recuperació i que el millor del 2011 és que hem passat un any més i ja en són quatre de crisi aguda. El 2011 es van contractar 894 habitatges, gairebé la meitat dels 1.760 contractats en el mateix període del 2010. En paral·lel a aquest descens de noves contractacions, una altra dada que indica la profunda crisi del sector són els projectes aturats durant l'any, 1.421, una dada, però, molt inferior als 2.540 renunciats l'any anterior. El president del col·legi creu que aquesta dada de desistiments anirà a la baixa perquè, quant al nombre exagerat de contractacions que es va fer entre els anys 2003 i 2007, ja s'hi ha renunciat. Romans creu, però, que a les comarques de Girona el reajustament del sector immobiliari encara no està fet i que trigarà entre dos i tres anys a absorbir l'excés d'habitatges que hi ha actualment al mercat.

La disbauxa

Joaquim Romans no va tenir cap problema a qualificar d'autèntica disbauxa el moviment que hi va haver en el sector entre els anys 1999 i 2007, quan es van contractar 125.866 habitatges, amb una punta de 20.550 l'any 2006 i de 16.750 el 2005. “Molts d'aquests projectes no es recolzaven en una base sòlida ni en una necessitat real de la població”, va dir Romans, que va reblar el clau: “Probablement es va confondre l'edificació amb una inversió molt rendible i ara estem pagant les conseqüències d'aquell error.” Joaquim Romans va criticar que molta gent aliena als promotors, però també molts promotors, van invertir per fer negoci fàcil i aconseguir diner ràpid i no van saber parar a temps i per això les conseqüències d'aquella situació són les estructures, els esquelets d'edificis a mig construir que hi ha en molts pobles i ciutats.

LES XIFRES

Després de la disbauxa es treballa poc, però el que es projecta es realitza
Joaquim Romans
PRESIDENT DEL COL·LEGI D'APARELLADORS DE GIRONA

LES FRASES

Anirem un parell d'anys més a la baixa. A partir del 2014 o el 2015 començarem a remuntar
49
per cent
menys de contractacions en habitatge nou hi va haver el 2011 respecte al 2010, quan n'hi va haver 1.760.
894
habitatges
van ser contractats durant el 2011, molt lluny dels 20.550 del 2006 i els 16.750 del 2005.
Les claus

Un excedent d'uns trenta mil habitatges a les comarques gironines

jordi grau

El nou president del Col·legi d'Aparelladors va ser molt clar quan va explicar la situació del sector. “Quan l'habitatge és considerat un bé i no un element d'inversió, podem realitzar estimacions i previsions de futur”, escriu a l'editorial de l'informe. Des d'aquesta premissa, i segons la seva anàlisi, les comarques gironines estan preparades per absorbir entre 7.000 i 8.000 habitatges a l'any. Però, per poder recuperar aquest ritme, molt superior als 894 habitatges contractats, però també molt allunyat de les èpoques de disbauxa de la dècada passada, quan la mitjana de contractació era de 12.000 habitatges, amb puntes de 20.000 l'any 2006, s'han de superar dos obstacles: el mercat ha d'absorbir tots els habitatges construïts per sobre de la mitjana en els darrers anys, i en segon lloc s'han de resoldre tots els projectes que no es preveu convertir en obra real d'edificació. En aquests moments, segons estimacions del sector, l'excés del nombre d'habitatges en comarques gironines seria de 30.000, cosa que voldria dir que caldran uns quants anys per absorbir-los.

L'absorció de l'habitatge construït és, doncs, el problema principal a resoldre. Per fer-ho cal que es recuperin el crèdits per poder finançar la compra. “Esperem que el crèdit es recuperi aviat i que aquesta recuperació es realitzi amb seny; no fos cas que es creés un nou rebrot especulatiu, que ens podria portar a una situació encara pitjor que l'actual”, adverteix Joaquim Romans.

El president del Col·legi d'Aparelladors, que va alertar que molts “esquelets” d'obra aturada podrien tenir problemes de nova llicència si es canvia la legislació, creu també que “els preus s'han ajustat força i que difícilment baixaran gaire més”. Va destacar com a úniques conclusions positives que ara mateix el 85% d'obres contractades es porten a terme i que ha incrementat el nombre de construccions unifamiliars: han passat de representar el 16% el 2008 al 55% el 2011.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.