Economia

Acord entre Ossa, Gas Gas i Rieju per fabricar un motor

Les tres empreses dissenyaran i produiran un motor de quatre temps

Encara no s'han concretat les produccions però el més probable és que es fabriqui a la planta de Gas Gas

Els principals fabricants de motocicletes catalanes, Gas Gas, amb seu a Salt (Gironès); Ossa, a Girona (Gironès), i Rieju, a Figueres (Alt Empordà), han decidit unir-se “per primera vegada” i desenvolupar conjuntament un motor de quatre temps compatible amb les motos que produeixen les tres companyies, segons va explicar dimecres a El Punt Avui el director general d'Indústria de la Generalitat, Joan Sureda. L'acord disposa d'un pressupost de dos milions d'euros i, segons els responsables de les empreses, “aquest és el primer punt de col·laboració entre les marques”. “A partir d'ara veurem on ens porta tot això”, afegeixen. “De moment, la unió entre les empreses és per fabricar aquest nou motor, però hi ha altres projectes en cartera”, va assegurar ahir el gerent d'Ossa, Joan Gurt.

El projecte encara està en fase de disseny i, per tant, encara no s'han concretat les produccions que es realitzaran. Gurt, però, va assegurar que el motor es fabricarà a Girona, “molt probablement a la planta de Gas Gas”. L'objectiu és tenir acabat el nou motor en uns dos anys.

Pel director general d'Indústria, el fet que les empreses de motos s'hagin adonat que “val més fer coses juntes que no pas separades” és important. I encara ho és més que s'hagin decidit per un motor de quatre temps, perquè per ara el principal proveïdor d'aquest tipus de motor a Catalunya és Yamaha, del Japó. “Cal, doncs, com a país, posar-se a produir un motor de quatre temps capdavanter al món”, va assegurar Sureda, i va explicar: “Això ho fem conjuntament administració i empreses, i aquest motor serà propietat de tots i el farem servir tots.”

Tant Sureda com Gurt van assegurar que a Catalunya “tenim capacitat per fer un motor de quatre temps, altament competitiu” i “això ens permetrà també vendre a fora”. I el que és més important “és que serà fabricat a Catalunya, amb tecnologia de Catalunya i es donarà feina a gent d'aquí”.

Gas Gas, l'empresa més gran de totes tres, està controlada en un 73% per Vector Capital, la societat de capital de risc de Caixa Penedès, i va facturar 39,5 milions d'euros en el seu últim exercici fiscal, que acaba el juliol. L'empresa va entrar en beneficis, gràcies a l'impuls de la internacionalització.

Ossa és un projecte industrial iniciat el 2008 per rellançar la històrica moto de trial dels anys setanta. L'empresa innova i creix any rere any. De fet, preveu doblar la producció i contractar fins a 60 persones més en els pròxims tres anys gràcies al llançament de la nova moto d'enduro, la TR 280i, premiada recentment al Saló de Milà com “la moto d'enduro més revolucionària” i “la millor moto del saló”. Es preveu que el model entri en producció a mitjan any 2013 i la intenció és fabricar-ne 3.000 unitats durant el primer any. L'empresa va tancar l'any amb una facturació de 7,5 milions d'euros.

Pel que fa a l'empresa Rieju, ha començat a muntar aquests dies la moto elèctrica Rieju Mius, una Scooter dissenyada i fabricada íntegrament a Catalunya. D'aquesta moto, se'n fabricaran un miler d'unitats aquest any.

LES FRASES

De moment, la unió entre les empreses és per fabricar aquest motor, però hi ha projectes en cartera
Joan Gurt
Gerent de l'empresa de motocicletes Ossa
És important que les empreses de motos s'hagin adonat que val més fer les coses juntes
Joan Sureda
Director general d'Indústria de la Generalitat
A Catalunya tenim capacitat per fer un motor de quatre temps, altament competitiu
Joan Sureda
Director general d'Indústria de la Generalitat
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.