Economia

Clients i fiscalia reclamen justícia

L'exdirectora de la CAM exigeix deu milions d'euros per acomiadament improcedent

Centenars d'afectats acusen els antics gestors d'estafar més de 55.000 clients utilitzant informació falsa

Amorós es va atribuiruna jubilació la renda
de la qual era de
369.000 euros anuals

Un dels episodis més vergonyosos que s'ha viscut a propòsit de la intervenció de la CAM va ser el de l'acomiadament disciplinari, i per tant sense dret a indemnització, de l'exdirectora general de l'entitat, María Dolores Amorós. Els nous administradors van argumentar que Amorós havia buscat “el benefici propi, atès que havia calculat la seua pròpia pensió vitalícia, falsejat els comptes –va presentar uns beneficis de 40 milions d'euros quan en realitat la caixa tenia pèrdues per 1.136 milions d'euros– i fent una gestió deficient” mentre ocupava el càrrec de directora general.

Les xifres de la caixa, que va tancar el 2011 amb 2.731 milions d'euros de pèrdues, no deixen cap dubte sobre la nefasta gestió d'Amorós i el seu equip, també expedientat pel Banc d'Espanya. Malgrat això i haver-se fet públiques les xifres de la jubilació que es va atribuir (369.000 euros anuals), va decidir denunciar el seu acomiadament en considerar-lo improcedent.

El juí es va celebrar el passat 24 de febrer i el jutjat del social va desestimar íntegrament la demanda. Amorós havia demanat, a través dels seus lletrats, una indemnització de deu milions d'euros en concepte de lucre cessant, una quantitat a la qual se sumaria una segona compensació econòmica pel temps treballat. Segons la sentència, Amorós va evitar que s'adoptaren les “decisions oportunes per a reduir o mitigar l'impacte de les pèrdues de la companyia”, que dugueren a la intervenció del Banc d'Espanya. La decisió del jutjat recull textualment que la conducta de l'exdirectora general és “molt reprotxable” en termes juridico-laborals, “ja que prevalent-se de la seua condició i abusant de la confiança dipositada en ella per l'entitat” es va assignar una jubilació la renda de la qual era de 369.000 euros.

Amorós ha anunciat que presentarà davant el Tribunal Superior de Justícia valencià un recurs contra la sentència que va declarar procedent el seu acomiadament en considerar que hi ha “raons de fons i forma”.

Però aquest no és l'únic procés judicial que Amorós té obert. L'Audiencia Nacional ha admès l'acusació particular de 300 afectats contra la CAM en el marc de la causa que investiga les presumptes irregularitats comeses a la caixa. El jutge Fernando Grande-Marlaska ha permès que es personen en el cas els clients que van perdre els estalvis invertits en quotes participatives, participacions preferents i deute subordinat. En la querella, acusen els antics gestors de la CAM d'estafar més de 55.000 clients amb una venda “planificada i sistemàtica” d'aquests productes utilitzant informació “falsa”. Els querellants volen la imputació d'una desena d'antics gestors, entre ells la d'Amorós, o el seu antecessor, Roberto López Abad.

Els clients que han presentat l'escrit han sol·licitat a l'Audiencia Nacional que impose una fiança de 4,42 milions d'euros o ordene l'embargament de béns als antics gestors de la caixa.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.