Economia

El FROB presentarà una demanda contra les prejubilacions de la CAM

Un dels actuals administradors atribueix la fallida a “l'escassa diligència” de l'anterior consell d'administració

L'obra social serà substituïda per una fundació

El Fons de Reestructuració Ordenada Bancària (FROB) presentarà pròximament una demanda judicial contra les prejubilacions dels directius de la CAM.

Així ho ha anunciat l'administrador provisional en Banc CAM, José Antonio Iturriaga durant la seua compareixença en la comissió d'investigació sobre la fallida de l'entitat bancària de les Corts.

Iturriaga ha considerat que el principal factor que va contribuir al deteriorament de l'entitat, intervinguda pel Banc d'Espanya el juliol de 2011, va ser el creixement de més del 300% dels crèdits concedits entre 2002 i 2003, concentrats principalment en el sector immobiliari. “Dels 53.000 milions d'euros que es van concedir, sols 1.000 corresponien a empreses alienes al sector immobiliari”, ha declarat.

Altres causes que, segons la seua opinió, van provocar la intervenció de l'entitat, són les “elevades” ràtios de morositat; l'“excessiu” nivell de dependència dels mercats majoristes i les “deficiències significatives” en el sistema de control de l'entitat. També s'ha referit a la política de “fugida cap avant, de no reconeixement de la situació de crisi”.

Directius irresponsables

L'administrador provisional del FROB ha donat la culpa de l'actual situació al consell d'administració i als directius. “El consell d'administració no ha tingut la diligència adequada”, ha subratllat.

Iturriaga ha explicat que la intervenció de CAM i Banc CAM va ser sol·licitada pels consells d'administració d'ambdues entitats “davant la impossibilitat de trobar una solució viable per a la recomposició de la seua situació patrimonial i de liquiditat”.

Iturriaga ha explicat que en total, el capital injectat pel FROB ha sigut de 5.249 milions d'euros i que actualment sols falta un document de la Unió Europea, que estarà disponible en les pròximes dues setmanes, perquè passe a mans del Banc Sabadell.

Quotes participatives

Respecte a les quotes participatives, motiu pel qual hi ha una demanda interposada per centenars de clients davant l'Audiencia Nacional, Iturriaga ha explicat que la CAM fou l'única entitat en el mercat que en va emetre i que el seu valor va ser acordat per l'entitat.

En aquesta línia, ha assenyalat que el fullet d'emissió de les quotes participatives estableix un criteri de repartiment que “ha atés que el valor de les quotes participatives, el 31 de desembre, és zero”.

Nova fundació

L'administrador també ha explicat que hi ha en marxa un procés pel qual l'obra social de la CAM passarà a convertir-se en una fundació, ja que el Banc Sabadell “molt d'interés” a mantindre aquest aspecte i a seguir arrelada a la geografia valenciana. Així, ja s'està treballant en els estatuts de la nova fundació amb les conselleries de Justícia i d'Economia i amb l'Institut Valencià de Finances.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.