Economia

Baix Ebre / Montsià

Musclo ecològic al Delta

Els aqüicultors dels Alfacs i el Fangar comercialitzaran enguany mol·luscos amb certificació ecològica

Arrenca la campanya de recol·lecció, que serà més fluixa

Fepromodel calculaque la producció de musclos serà d'uns tres milions de quilos

Els aqüicultors de la badia dels Alfacs comencen aquesta setmana la recol·lecció de musclos, uns quinze dies abans de l'habitual. L'elevada mortalitat de cria de musclo que es va registrar a final de l'estiu passat (un 80%) i la temperatura de l'aigua han fet que la campanya s'avance una mica. “L'episodi de mortalitat va forçar els productors a comprar llavor de musclo i la majoria la van adquirir d'una mida una mica més gran, i per això hem iniciat abans la recol·lecció”, ha explicat el gerent de la Federació de Productors de Mol·luscos del Delta de l'Ebre (Fepromodel), Gerardo Bonet. I també per aquest motiu la producció de musclos serà inferior a la de l'any passat, aproximadament un 15% menor. “Entre les dues badies produirem uns tres milions de quilos de musclos”, ha dit Bonet.

La principal novetat d'aquesta campanya serà que entre un 30% i un 40% dels musclos que creixen al delta de l'Ebre es podran comercialitzar amb segell ecològic. Els productors van iniciar ja l'any passat el contacte amb el Consell Català de Producció Agrària Ecològica (CCPAE) i es van fer les primeres analítiques a l'aigua de les badies i als mol·luscos. Ara, el procés de certificació és a la recta final i en poc temps els musclaires constituiran una associació de defensa sanitària. “Si tot va bé el mes de juliol ja podrem vendre musclo ecològic”, ha manifestat Bonet. De fet, tota la producció de musclo del Delta es podria acollir a aquesta distinció.

I els aqüicultors no es limitaran al musclo ecològic sinó que també volen produir ostra ecològica. Enguany la collita d'ostra ha estat només d'unes 300 tones, segons Fepromodel. Aquesta campanya s'han repetit episodis de mortalitat de la cria d'ostra. “Cada any quan puja la temperatura de l'aigua de la badia hi ha mortalitat de la cria d'ostra, un fenomen que abans atribuíem a l'aigua provinent dels arrossars, però enguany la mortalitat ha succeït abans de l'inici de la campanya de l'arròs. Està clar que el motiu és una malaltia que pateixen les ostres, i per això la producció ha baixat també en altres llocs”, ha manifestat el gerent de Fepromodel.

La baixada de producció d'ostra ha provocat els darrers anys un increment del preu, motiu pel qual encara hi ha productors que aposten cultivar-ne. Així, el preu a l'aqüicultor oscil·la entre els 2,5 i els 3 euros el quilo. Fepromodel també espera que la menor producció de musclo aquesta campanya es traduirà en un increment de preu.

Preocupació pel cabal del riu

El cabal ecològic que fixa el pla hidrològic de l'Ebre també preocupa els aqüicultors, ja que l'aportació d'aigua dolça és vital per a la producció de mol·luscos. Deixar el cabal mínim per sota de 100 metres cúbics per segon podria dificultar la producció i posaria en risc els projectes de futur de Fepromodel. En aquest sentit, els musclaires projecten el cultiu intensiu de cloïssa a la sorra del Fangar i els Alfacs, on es podrien arribar a fer 20.000 tones de cloïssa. El sector es reunirà el 18 de maig amb la direcció general de Pesca per tractar aquest projecte.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.