Economia

El turisme no aconsegueix reactivar la creació de feina

La temporada turística escurça en 1.097 persones les llistes d'aturats a la demarcació

L'estiu esperona els serveis però la reforma laboral no obté bons resultats contra l'alta temporalitat

La perspectiva de la temporada turística i l'activació de la contractació en els serveis va contribuir al maig a rebaixar el nombre d'aturats a Catalunya en 4.789 persones, fet que deixa el cens total de persones sense feina en 630.932, segons les dades mensuals sobre atur registrat proporcionades ahir pel Ministeri de Treball i Seguretat Social. A les comarques gironines, la rebaixa va ser de 1.097 persones a les llistes dels aturats, però el nombre total de persones sense feina és de 56.346. Tot i que aquest és el tercer mes consecutiu de descens de la desocupació a Catalunya i a la demarcació, la reducció de les files de desocupats no manté ni de bon tros el ritme del 2011. Així, en el mateix mes de l'any 2011 la baixada a Catalunya va ser de 6.199 persones, i el 2010, tres cops més, 18.920.

L'alentiment de la millora encara és més flagrant si s'observen les dades del conjunt de l'Estat, on al maig, segon mes de reducció consecutiva, l'atur va disminuir en 30.113 persones, quan el 2011 la millora va ser més del doble. El total d'aturats registrats a l'Estat queda encara en 4.714.122. Tant en el cas de Catalunya com en el conjunt de l'Estat, es tracta de la remuntada de l'ocupació més feble del maig des del 1997, exceptuant-ne el 2008, coincidint amb el debut de la crisi, moment en què l'atur registrat va créixer. Alguns càlculs estimaven ahir que, sense el component estacional, el mes passat l'atur a l'Estat encara hauria pujat al voltant d'unes 85.000 persones.

A més, en el càlcul interanual, la demarcació de Girona suma 2.441 persones sense feina a les de fa un any, un 4,54% més, un percentatge que a Catalunya ronda el 6% i es duplica en el cas de l'Estat, on de maig a maig el nombre d'aturats de les llistes del servei d'ocupació va créixer un 12,5%, és a dir 524.463 persones.

Tot i la modèstia del progrés, la ministra de Treball, Fátima Báñez, va celebrar la tímida recuperació del mercat i l'augment del nombre d'afiliats a la Seguretat Social i ho va metaforitzar com la “llum” que es veu al final del túnel en un escenari de recaiguda econòmica. Amb tot, va admetre que el govern espanyol no en pot estar satisfet havent-hi com hi ha més de cinc milions d'aturats.

Des de Catalunya, la secretària d'Ocupació i Relacions Laborals, Esther Sánchez, va aprofitar per reclamar a La Moncloa que “prioritzi les mesures d'activació laboral per sobre de les bonificacions”. Sánchez ha remarcat que el nombre de contractes indefinits no reflecteix l'impacte que hi hauria de tenir la reforma laboral, ja que la temporalitat continua en nivells massa alts. Al maig es van registrar 180.690 contractes, dels quals 160.467 van ser temporals a Catalunya, mentre que a la demarcació, se'n van registrar 15.083, dels quals 12.844 són temporals.

Els sindicats van respondre a les xifres recordant que més de 200.000 catalans no cobren cap prestació i van denunciar que la reducció de l'atur “és cada vegada menys significativa”, segons un comunicat de la UGT. CCOO va exhortar els responsables econòmics a compensar les retallades “indiscriminades” amb inversions en els serveis públics.

LA XIFRA

56.346
persones
hi ha registrades a les files de l'atur a les comarques gironines en data del mes de maig.
Les claus

Recuperació estacional i molt insuficient per a tots els sectors

M.M

A més dels serveis, que han contribuït amb més de la meitat de la reducció de l'atur el mes de maig, dos sectors més han passat, si no amb nota, sí amb un aprovat just, l'examen de primavera de la recuperació del mercat laboral. D'una banda, l'agricultura, que s'ha beneficiat com cada any de la campanya agrícola estival, però que, en xifres totals, encara té més d'11.000 aturats, el doble dels que hi havia fa tan sols tres anys. De l'altra, la construcció, que va donar, potser, la sorpresa de les noves estadístiques del maig, ja que va aconseguir reduir les llistes de l'atur registrat en més de 1.120 persones, tot i ser el sector més damnificat de la mala marxa de l'economia.

La indústria, a la cua

Finalment, les dades d'ahir van revelar també l'atonia del sector industrial. La baixada de l'atur va ser molt més modesta que en la dels altres sectors, ni tan sols 500 persones. La dada situa el total de desocupats d'un dels sectors històricament forts del Principat en 97.239 persones, el gros de les quals, 77.491, pertanyen a la demarcació de Barcelona. El maig del 2007, just abans de la crisi, l'atur en la indústria catalana no arribava a les 60.000 persones.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.