Economia

Empreses

El sector turístic es resigna a la decisió de l'Estat d'apujar l'IVA al setembre

El sector havia demanat ajornar la pujada fins a l'octubre i deixar passar l'estiu

Creu que al setembre els empresaris assumiran l'augment

És millor el setembre que no pas el juliol. Amb aquesta frase el sector turístic assumia ahir amb resignació la decisió del govern de l'Estat espanyol d'ajornar fins al setembre la pujada de l'IVA “per no perjudicar algunes de les activitats de l'economia espanyola, com ara el turisme”, segons va avançar el ministre d'Hisenda i Administracions Públiques, Cristóbal Montoro, en la roda de premsa posterior al Consell de Ministres. Montoro va recordar que l'agost és un mes “molt important” per al turisme i el comerç.

El president de la Federació d'Hostaleria de les Comarques de Girona, Antoni Escudero, va assegurar que l'anunci “és una bona notícia” perquè cada vegada més “la temporada turística a les comarques gironines es resumeix del 25 de juliol al 25 d'agost”. Per Escudero, però, l'empresari serà qui assumirà l'augment de l'IVA al setembre, “perquè molts dels preus ja estan pactats abans d'iniciar la temporada”. El president de la federació assegura que de moment la temporada turística no és bona perquè hi ha dues crisis, “la psicològica i la de veritat”, i la gent no gasta.

El director del Patronat de Turisme Costa Brava Girona, Ramon Ramos, va assegurar que malgrat el canvi de dates “segueix sent una mala notícia l'augment de l'IVA”, però que almenys salvaran la temporada. Ramos també és del parer que l'empresari assumirà l'increment per no haver-lo de traslladar a l'import final i perdre competitivitat.

El president de l'Associació d'Hostaleria de Girona i Radial, Xavier Nicolazzi, pensa que malgrat que s'hagi traslladat al setembre l'entrada en vigor de l'augment de l'IVA “afectarà molt el sector” perquè hi ha moltes zones de les comarques gironines que fa mesos “que tenen les habitacions venudes, i el que no es pot fer és ara apujar el preu”. Nicolazzi pensa que amb tots aquests increments –l'IVA al setembre i la taxa turística que entra en vigor al novembre– “ens estem convertint en una destinació cara”. “Nosaltres apugem els preus i els nostres competidors els estan abaixant”, va comentar. Nicolazzi preveu que la temporada turística d'aquest estiu serà “força dolenta, sobretot a l'interior”. “A la costa els establiments de qualitat aguanten bé”, va dir.

El president de l'Associació de Turisme de l'Alt Empordà, Lluís Fernández, pensa que és una bona notícia el canvi de dates, malgrat que assegura que “allargarà l'agonia”. Fernández també resumeix la temporada turístics gironina en un sol mes: l'agost. Assegura que el consum està retingut perquè “el que no té diners no gasta i el que en té alguns té por de gastar-los”.

LES FRASES

No soluciona res del futur perquè ho acabaran implantant, però deixa passar part de la temporada
Antoni Escudero
president de la federació d'hostaleria de girona
Segueix sent una mala notícia perquè s'acabarà implantant, però almenys salvarem l'estiu
Ramon Ramos
director del Patronat de turisme Costa Brava Girona
Amb l'augment de l'IVA i la taxa turística ens acabarem convertint en una destinació cara
Xavier Nicolazzi
President de l'Associació d'Hostaleria de Girona i Radial
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.