Economia

tantxtant

El col·lapse de la Seguretat Social espanyola

El sistema de seguretat social espanyol és un sistema de capitalització, cosa que vol dir que les pensions es paguen cada any amb els diners que els treballadors paguen de cotitzacions socials en el mateix any. L'any 2011 va ser el primer any de la història en què el sistema de pensions espanyol va tenir dèficit i va assolir la quantitat de 668 milions d'euros. Totes les previsions indiquen que enguany aquest dèficit serà més gran. Al juliol passat l'Estat va haver d'utilitzar per primer cop el fons de reserva de pensions i va fer servir 3.400 milions d'euros per pagar les pensions d'aquell mes. Al fons de reserva només hi queden 400 milions d'euros.

Les causes d'aquest dèficit creixent són bàsicament dues. En primer lloc, els efectes devastadors de la crisi sobre el volum d'ocupació. L'augment de l'atur ha fet que el nombre de persones que cotitzen a la seguretat social s'hagi reduït dràsticament en els últims anys i que s'hagi passat dels més de 20 milions al 2007 als 16,9 milions actuals.

En segon lloc, l'envelliment natural de la població, cosa que fa augmentar de manera sostinguda el nombre de persones que tenen dret a cobrar una pensió. A dia d'avui, hi ha un total de 8,1 milions de pensionistes a l'Estat espanyol, cosa que implica que només hi ha 2,09 cotitzants a la Seguretat Social per cada pensionista. Sens dubte, aquesta ràtio es reduirà en el futur a causa de la persistència i intensitat de la crisi econòmica.

La conclusió és que el sistema de Seguretat Social de l'Estat espanyol avança de manera inexorable cap el col·lapse total en un termini de temps relativament curt. Si Catalunya no tingués l'immens dèficit fiscal que té, podria garantir sense problemes les pensions dels catalans, cosa que no garanteix la Seguretat Social espanyola.

Emili Valdero és doctor en economia i professor de la UB

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.