Economia

Vaga general a mig gas al País Basc pels ajustos

Els sindicats diuen que el seguiment ha estat massiu, i administracions i patronal, escàs

El País Basc i Navarra van tornar a ser escenari ahir d'una jornada de vaga general, la sisena en els últims quatre anys de crisi econòmica i la segona organitzada aquest 2012 contra la política econòmica i les retallades del govern espanyol. En aquesta ocasió, però, a diferència de la convocatòria unitària del 29 de març passat contra la reforma laboral, la protesta no va ser unitària, ja que les centrals nacionalistes convocants, ELA i LAB –juntament amb ESK, STEE-EILAS, Ehne, Hiru, CGT i CNT–, no van tenir el suport de CCOO i la UGT, que de moment prefereixen altres vies de contestació.

Sense la participació dels sindicats majoritaris espanyols, amb més presència a les zones industrials de Biscaia, Guipúscoa va ser el territori on més incidència va tenir la jornada de vaga. La indústria i el sector públic –especialment l'ensenyament– van ser les activitats on hi va haver més seguiment, malgrat que una vegada més el ball de xifres de participació va ser molt significatiu.

En aquest sentit, les organitzacions convocants van qualificar d'“èxit” la jornada de protesta i van destacar l'“ampli seguiment” aconseguit, que van quantificar en el 56% de les empreses industrials del País Basc i fins al 75% en el cas del sector educatiu.

Molt allunyada d'aquestes xifres, la patronal basca Confebask va parlar de “fracàs” a l'hora de valorar l'aturada, que segons les seves dades va ser secundada per un 20% dels treballadors. També molt lluny de les xifres de les centrals sindicals, el govern basc va xifrar en un 25% el seguiment en el sector públic i en un 20% en el sector privat.

A Navarra, els sindicats van informar d'un seguiment “pràcticament total” al nord de la comunitat i inferior al sud. En canvi, la patronal va qualificar també aquí de “fracàs” la jornada.

A banda del seguiment de la vaga, milers de persones van participar també en les manifestacions convocades a Bilbao, Sant Sebastià, Vitòria i Pamplona contra les retallades del govern del PP, en una jornada en què es van produir diversos incidents que van acabar amb una vintena de detinguts –catorze a Navarra– i dues persones ferides.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.