Empreses

Imicroq innova en la detecció de la salmonel·la

L'empresa, que comercialitzarà el 2013 aquest biosensor, també treballa en prevenció del bioterrorisme

L‘spin-off' de la URV també treballa per identificar els virus a les UCI

Inversió

2 M €

Treballadors

12

Any de fundació

2010


Es calcula que només una de cada mil empreses del sector de la biotecnologia es consolida. La inversió necessària per arrencar és molt alta. En el cas de les emergents, les empreses sorgides en l'àmbit universitari, tirar endavant acostuma a ser un repte encara més gran. Fa un parell d'anys, una d'aquestes empreses derivades de la Universitat Rovira i Virgili (URV) va decidir sortir al mercat. Aleshores els fundadors d'Imicroq disposaven d'uns 17.000 euros clarament insuficients per desenvolupar noves eines per a la detecció de patògens. Però el seu primer producte, un biosensor per millorar la detecció de la salmonel·la, va despertar l'interès i va aconseguir els 2 milions de finançament necessari. Entre els socis d'Imicroq, s'hi compten la URV, Caixa Capital Risc i tres inversors privats.

L'empresa treballa en diversos projectes per a la producció de microsistemes integrats serigrafiats. És a dir, biosensors que sobre una capa de plàstic permeten múltiples aplicacions ja conegudes: des de mesurar el nivell de glucosa a la sang fins a les proves d'embaràs.

El biosensor per a la salmonel·la d'Imicroq està en fase de validació i sortirà al mercat el 2013. A partir dels excrements o la carn dels pollastres i en un màxim de 18 hores aconsegueix detectar el tipus de salmonel·la a la mateixa granja. Amb els sistemes actuals, es triga més de dos dies i les mostres s'han d'enviar al laboratori. “El nostre biosensor permet identificar cèl·lules actives i saber de quina salmonel·la es tracta, ja que hi ha 2.500 famílies. Per tant, una epidèmia es pot controlar més ràpidament. I als escorxadors es redueixen les contaminacions creuades dels diferents lots d'animals”, explica el gerent d'Imicroq, Carlos Arias. El test costarà cap a 8 euros. S'ha enfocat al sector avícola, perquè la UE té un programa en marxa del control i traçabilitat d'aquesta malaltia, però el sistema també està obert a altres aplicacions, com ara les d'aliments làctics i en processats. “La idea és produir-lo i fer-ne nosaltres la comercialització, sols, o bé amb altres empreses que ja s'hi han interessat.” El mercat mundial per aquest producte de seguretat alimentària es calcula en 2.400 milions d'euros anuals.

Imicroq treballa en altres projectes, pels quals enguany espera aconseguir una injecció de capital de 860.000 euros. En col·laboració amb l'Hospital Joan XXIII i la URV treballa en la detecció dels 6 o 8 patògens més freqüents a les unitats de cures intensives. El 60% d'aquestes infeccions són aèries i responsables del 20% de les morts. Ara els metges usen una bateria inespecífica d'antibiòtics, que al laboratori es tarda tres dies a saber quin virus ha atacat el pacient. A l'Estat, uns 40.000 pacients s'infecten cada any a les UCI, cosa que té un cost de 18.000 euros per malalt. “Hem aconseguit identificar el patogen en 3 hores i confirmar-ho a laboratori en 8 hores. Estem en fase d'avaluació de la resistència.” Confien a tenir-lo enllestit el 2014. Paral·lelament, aquesta empresa tarragonina participa en el programa Multisenses de la UE per a la prevenció del bioterrorisme, que no finalitzarà fins al 2016. Es pretén aconseguir un sistema portàtil per detectar fins a 9 patògens que es podrien usar en atemptats.

Imicroq ha rebut el premi Emprenedors XXI i ha estat l'empresa guanyadora de la Competició Oppino Biotech. “Els premis ens han atorgat visibilitat i l'interès d'empreses multinacionals. Ens estem consolidant i comencem a generar valor afegit”. Per Imicrop, l'any 2013 serà “l'any de la comercialització”.

Sorgida de l'aliança entre la Universitat i el capital privat, Imicroq ha aconseguit en sols dos anys fer-se un lloc entre les biotecnològiques més innovadores. El seu primer producte ja ha despertat interès en el mercat internacional.
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Imicroq innova en la detecció de la salmonel·la

Publicat a