Economia

Encara més restrictiu

El decret espanyol antidesnonaments margina solters i divorciats

La Plataforma d'Afectats per la Hipoteca demanarà als jutjats la paralització dels processos

Els afortunats afectats per desnonaments que es podran acollir als dos anys de gràcia que ha concedit el govern estatal (amb el vistiplau previ de la banca) no només hauran d'ingressar menys de 19.200 euros l'any o que la hipoteca es mengi més de la meitat del que cobren, sinó que hauran de formar part d'una família tradicional. Així ho especifica la lletra petita del decret que ahir es va publicar al BOE i que, un cop més, amaga sorpreses. Al Consell de Ministres de dijous, la vicepresidenta Soraya Sáenz de Santamaría va limitar el benefici de la moratòria a casos que el PP considera més greus que altres, com ara famílies nombroses, víctimes de violència de gènere, i famílies amb tots els membres a l'atur i amb la prestació esgotada. El que no va explicar, però, és que el decret és encara més restrictiu, ja que la norma exclou com a possibles beneficiaris els solters i divorciats, si no és que tenen dos fills o un menor de tres anys a càrrec.

Això passa perquè, després d'explicar els casos que entén d'extrema gravetat, la redacció de la normativa fa un matís: “S'entendrà per unitat familiar la composta pel deutor, el seu cònjuge no separat legalment o parella de fet inscrita, i els fills, amb independència de l'edat, que resideixin a l'habitatge, incloent-hi els vinculats per una relació de tutela, guarda o acolliment familiar.”

“Es tracta d'una competició per veure qui està més malalt i qui és més desgraciat; no té cap sentit”, va denunciar ahir la portaveu de la Plataforma d'Afectats per la Hipoteca (PAH), Ada Colau. “La norma és tan restrictiva i perversa que una família amb nens menors de tres anys sí que s'hi podrà acollir, però si tenen dos nens de quatre anys, en quedaran fora”, hi va afegir.

A partir de dilluns, la PAH presentarà escrits col·lectius als jutjats de primera instància de tot l'Estat en els quals se sol·licitarà la paralització de les execucions hipotecàries, invocant la violació dels drets humans dels afectats. L'advocat de la comissió de defensa del Col·legi d'Advocats de Girona, Miquel Batllori, va anunciar ahir que el Consell de l'Advocacia d'Espanya s'ha adherit a aquesta petició i ha demanat la mobilització de tot el sector jurídic.“Creiem que el món jurídic té un paper molt important”, segons va argumentar a l'hora de pal·liar aquesta situació d'emergència social, que ha causat més de 400.000 execucions hipotecàries en els últims quatre anys.

Primeres residències

Els números de la PAH no distingeixen entre primera residència, segon habitatge o local comercial, perquè les dades oficials tampoc no ho fan. Ahir, el subsecretari d'Economia i Competitivitat del govern espanyol i coordinador del grup de treball sobre desnonaments, Miguel Temboury, va especificar que d'aquestes 400.000 execucions hipotecàries, només entre 4.000 i 15.000 han afectat habitatges de primera residència.

La xifra, però, va en augment, i calen mesures més àmplies, segons van denunciar ahir nombroses veus, com la de Jutges per a la Democràcia, que critica que l'executiu estatal aposti per “mesures testimonials i no per canvis estructurals”. Pel Sindicat de Secretaris Judicials, estem davant un canvi legal “molt parcial” i una “mera operació de maquillatge”, ja que no té efectes retroactius per a les persones ja desnonades. El vicepresident del Consell General del Poder Judicial, Fernando de Rosa, creu que els canvis són “un primer pas”, tot i que és necessari reformar la llei hipotecària.

La idea és compartida per la Defensora del Poble, Soledad Becerril, que valora que el govern del PP hagi aprovat unes mesures que afronten “el dany social més urgent”, però creu que “queda molt de camí per fer”. Becerril proposa la creació d'un concepte jurídic denominat “deutor de bona fe”, constituir un procediment per a les situacions d'insolvència personal i familiar, i limitar els interessos de demora.

El món jurídic té un paper molt important” a l'hora de pal·liar aquesta situació d'emergència social
col·legi advocats girona
Una competició per veure qui està més malalt i és més desgraciat no té cap sentit
Ada Colau
portaveu Pah

La patronal hipotecària, satisfeta

L'única associació satisfeta ahir amb el decret antidesnonaments aprovat pel govern espanyol era l'Associació Hipotecària Espanyola (AHE). El seu president, Santos González, sosté que la moratòria de les execucions és una iniciativa “prudent” que “ha sabut combinar mesures a curt termini, augmentant el nombre de persones beneficiàries, i a llarg termini, mitjançant l'estudi d'altres qüestions d'estructura del mercat hipotecari que requereixen més assossec”. González dóna per fet que el tràmit parlamentari modificarà la llei hipotecària i considera positiu que s'avanci en temes com ara la introducció de més transparència, la millora de les subhastes i algunes limitacions a determinades pràctiques bancàries. Malgrat tot, González va voler deixar constància que el 97% dels deutors paga amb normalitat les seves hipoteques.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.