Economia

Rebaixes immobiliàries

oportunitat

Xinesos i russos reben l'oferta de Rajoy de comprar habitatge a canvi de permís de residència com l'ocasió per emigrar

Creuen que el nou document els permetrà creuar les fronteres de la Unió Europea

Després de trenta anys d'imparable ascens econòmic, una nova elit benestant ha aparegut a la Xina. Molts d'aquests milionaris, però, critiquen ara les deficiències del seu país i aspiren a emigrar cap a occident per tal d'aconseguir unes millors condicions de vida. Per tant, és probable que l'última proposta del govern de Mariano Rajoy, que garanteix un permís de residència a estrangers a canvi de la compra d'un immoble de 160.000 euros, cridi l'atenció al gegant asiàtic.

Un estudi realitzat el 2011 pel Banc de la Xina i la revista Hurun Report, que publica la llista anual de les fortunes xineses, revelava que gairebé la meitat d'habitants de la Xina amb riqueses superiors a deu milions de iuans (prop d'1.240.000 euros) es plantegen l'emigració com més que una possibilitat.

La contaminació a les principals ciutats, la inseguretat alimentària i el deficient sistema educatiu xinès eren algunes de les raons que argumentaven els 980 rics enquestats per defensar la marxa a l'estranger. En altres casos, la possibilitat de traslladar els seus estalvis a altres països o fins i tot la por de possibles revoltes contra el govern també eren motius per fer les maletes.

“Mesures similars per atraure la inversió han tingut molt bona rebuda en països com ara els Estats Units i Malta, on ja viuen milers de persones xineses”, comenta Xulio Rios, director de l'Observatori de Política Xinesa. Per Rios, un altre avantatge del pla de Rajoy és que ofereix als compradors un permís de residència, “amb el qual pots creuar les fronteres de tota la Unió Europea”.

“Una casa en bones condicions a Pequín o a Xangai pot costar el mateix que a Europa”, indica Rios, que creu que la mesura serà molt més que ben rebuda entre els “nou-rics” xinesos.

El darrer informe del Boston Consulting Group, publicat l'últim agost, xifrava en 1,02 milions els xinesos amb 1,6 milions de dòlars, un grup que augmenta any rere any. No serà estrany que, durant els pròxims mesos, alguns d'ells triïn l'Estat espanyol com a país on ubicar la seva nova llar.

Molt de ressò a Rússia

La premsa russa també s'ha fet un ampli ressò aquesta setmana de l'anunci del secretari d'estat de Comerç, Jaime García Legaz, quan va dir que el govern estudiava la possibilitat d'atorgar el permís de residència als estrangers que comprin un habitatge a Espanya per un preu superior als 160.000 euros.

Molts titulars destaquen que les autoritats espanyoles podrien començar a comerciar amb el permís de residència, però destaquen també que aquesta mesura no implicaria tenir ni el permís de treball ni el passaport europeu. L'agència de notícies econòmiques RBK, per exemple, titulava que “Espanya canvia els pisos moscovites d'una habitació per la ciutadania europea”, ja que el preu mitjà d'un apartament a la capital russa oscil·la al voltant dels 160.000 euros. La televisió NTV deia que “els espanyols conviden els estrangers rics”, mentre que diversos portals del sector immobiliari parlen de “rebaixes a Espanya” per motivar més els possibles compradors als quals ara només es dóna un visat vàlid durant 90 dies l'any.

És moda

L'Estat espanyol és moda a Rússia, tant per comprar-hi propietats com per passar-hi les vacances. Segons dades de la secretaria d'estat de Turisme, l'any 2011 es van vendre 41.000 habitatges a ciutadans russos. L'octubre passat, l'ambaixada espanyola a Moscou celebrava que enguany s'hagués arribat al milió de turistes russos a l'Estat, dels quals 667.613 van visitar Catalunya durant els primers nou mesos de l'any.

160.000
euros
val un pis petit a Moscou. Si la inversió es fa a l'Estat s'obtindrà, a més, el permís de residència.
1,02
milions
de xinesos ja tenen una fortuna de més d'1,6 milions de dòlars. L'any passat, la suma no arribava al milió.
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.