Economia

La inflació baixa sis dècimes al novembre i facilita la revisió de les pensions

El preu dels carburants i lubricants permet situar l'Índex de Preus del Consum fins al 2,9%, segons l'índex avançat fet públic aquest divendres

Si es confirma la dada el 13 de desembre, el cost de la revalorització de les pensions serà de 3.800 milions

La inflació interanual s'ha situat al novembre en el 2,9%, sis dècimes menys que a la taxa de l'octubre, degut fonamentalment a la caiguda dels preus de les gasolines, segons l'indicador avançar de l'Índex de Preus del Consum (IPC), publicat per l'INE.

La dada definitiva es coneixerà el pròxim 13 de desembre i, de confirmar-se, suposa una important millora en la taxa interanual de l'IPC, després de situar-se a l'octubre al 3,5%, la més alta des del maig del 2011.

A més, si es confirma, el cost de la revalorització de les pensions seria d'uns 3.800 milions d'euros. La meitat d'aquesta quantitat corresponen a la compensació als pensionistes per la desviació de preus sobre la pujada inicial de les seves prestacions (1%) i la resta a la consolidació en la nòmina dels pensionistes.

El govern espanyol sembla disposat a afrontar aquesta revalorització, segons les declaracions que s'han vingut efectuant per responsables tant des del Ministeri de Treball i Seguretat Social com del Ministeri d'Hisenda, argumentant que hi ha marge pressupostari per fer-ho i que la intenció és la de seguir el criteri legal “vigent”.

Aquest divendres també s'ha fet públic l'indicador avançar de l'IPC harmonitzat, que mesura l'evolució dels preus amb el mateix mètode en tots els països de la zona euro, segona el qual la inflació interanual s'ha mantingut al novembre en el 3%, cinc dècimes menys respecte al mes anterior.

El descens de la inflació interanual trenca la tendència alcista mantinguda des de fa quatre mesos i iniciada al juliol, encara que l'IPC encara manté taxes pròximes a les de l'agost, quan l'índex es va situar en el 2,7%.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.