Economia

Catalunya, en quart lloc en PIB per càpita

El Principat es manté en el rànquing estatal el 2011

Al davant hi ha, com sempre, el País Basc, Madrid i Navarra

Tot i el càstig de la crisi i l'austeritat, Catalunya va mantenir el 2011 la quarta posició en el rànquing del PIB per càpita de les comunitats de l'Estat. Així ho va confirmar ahir l'INE en la seva comptabilitat regional, que torna a situar el Principat, amb un PIB per càpita de 27.236 euros anuals, al darrere dels tres territoris que tradicionalment el precedeixen: el País Basc, amb un PIB per càpita de 31.058 euros; Madrid (29.845 euros), i Navarra (29.640), però al davant de la que l'INE calcula que és la mitjana europea (25.200 euros per habitant i any).

No obstant això, comparant l'evolució catalana d'aquest concepte amb l'espanyola, es podria dir que l'economia dels catalans ha evolucionat millor que la de la resta de ciutadans de l'Estat. Prenent la mitjana estatal (23.054) com a base cent, si el 2010 el PIB per càpita del Principat era de 117 (en xifres absolutes, de 26.635 de mitjana anual per habitant), la ràtio pel 2011 va avançar fins a 118,1.

Pel que fa al creixement del conjunt del territori, entre el 2010 i el 2011 el PIB real de Catalunya va créixer un 0,6%, per sobre del 0,4% que seria la mitjana de l'Estat i en una progressió equiparable a la de la comunitat madrilenya, però igualment lluny de la bona evolució d'altres comunitats com ara Canàries, les Balears i Navarra, amb un 1,7%, un 1,6% i un 1,5% de creixement respectivament. La dada catalana també queda a força distància de l'1,5% mitjà que van avançar les economies europees en el període 2010-2011.

Respecte a la renda disponible, l'INE va difondre dades corresponents al 2010. En aquestes, el Principat també se situa en quarta posició, al darrere dels tres territoris més potents, amb 17.093 euros per habitant i una ràtio de 114,3 sobre la mitjana estatal 100, que correspon a 14.959 euros bruts disponibles per persona i any.

117
punts
sobre la base 100 espanyola representava el PIB per càpita de cada català l'any 2011.

Mals auguris per al final de l'any

El PIB de l'Estat ha continuat caient en el quart trimestre, principalment per la contracció del consum derivada de mesures com ara la pujada de l'IVA i l'eliminació de la paga extra dels funcionaris públics. Així ho va afirmar ahir el Banc d'Espanya en el seu butlletí econòmic mensual corresponent al desembre, en què també afirmava que aquests factors contractors acabaran de marcar el tancament de l'any.

Així, tret de les matriculacions de vehicles particulars, que van registrar augments al novembre per l'impacte del programa estatal que vol incentivar la renovació del parc de vehicles amb unitats més eficients (PIVE), el Banc d'Espanya destaca que l'evolució recent de la majoria dels indicadors de consum privat presenten retrocessos. L'institut emissor també alerta d'una moderació del dinamisme en el sector turístic, un dels pocs que han presentat bones xifres durant els anys de crisi.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.