Economia

Els desocupats de més 45 anys estan en risc d'exclusió laboral

Un estudi alerta que el col·lectiu de desocupats de més de 45 anys és vulnerable i ho té difícil per trobar feina

Pronostica que les relacions laborals es flexibilitzaran

La participació d'adults en cursos de formació contínua és baixa
Anem cap a un model de tractació flexible i polivalent

Els treballadors de més de 45 anys que actualment estan a l'atur són el col·lectiu més vulnerable i el que té més risc d'“exclusió laboral”, una situació que s'ha agreujat aquests últims anys per la crisi econòmica que vivim. Segons la tesi doctoral que ha elaborat la professora de Dret del Treball i Seguretat Social a la Universitat de Girona (UdG), Judit Baseiria, el col·lectiu de desocupats de més de quaranta-cinc anys que ho tenen encara més difícil per reincorporar-se en el mercat de treball són els exempleats de petites empreses, amb pocs estudis, i que al llarg de la seva vida laboral tampoc no han rebut cap tipus de formació. “Tenint en compte que el teixit empresarial gironí està format principalment per pimes, hi ha molts treballadors que actualment es troben en una situació molt vulnerable”, explica el catedràtic de la UdG, Ferran Camas, que juntament amb el catedràtic de la UAB Eduardo Rojo van dirigir la tesi de Baseiria que portava el títol L'abast de les mesures d'ocupació, jubilació i discriminació per raó d'edat.

En la tesi doctoral, Baseiria defensa que una de les sortides que tenen els treballadors d'edat són els cursos de formació “perquè un treballador s'ha formar sempre”. Segons les dades publicades el juny del 2010 de l'oficina estadística de la Comissió Europea, l'Eurostat, dels vint-i-cinc estats membres de la Unió Europea, el 42% de la totalitat de població adulta, entenent-se com a adulta a partir dels 25 anys, participen en alguna activitat de formació continuada. D'aquests, el 40,3% pertanyen a la població que tenen entre 45 i 54 anys, i el 29,5%, als més grans de 55 anys.

Si s'analitza el que passa a l'Estat espanyol, dades que segons Camas es poden extrapolar amb el que també passa a Catalunya i a la demarcació de Girona, només el 24,5% del total de la població adulta desenvolupa alguna activitat de formació. I la situació encara és més greu si s'analitza per edat: el 19,6% és el de la població entre 45 i 54 anys, i un 13,7%, els adults de més de 55 anys. “El percentatge de població que participa en activitats formatives disminueix amb l'edat. I, concretament a l'Estat, es demostra que la taxa de participació dels adults en activitats de formació contínua és baixa en comparació amb la mitjana europea, en particular la dels adults, compresos en les franges d'edat més elevades”, va assegurar l'autora de la tesi. Si no hi ha formació, sempre segons Baseiria, els treballadors grans ho tenen molt complicat per incorporar-se altra vegada al mercat de treball, sobretot en èpoques de crisi i “quan més temps passen sense treballar menys oportunitats tenen de tornar a trobar feina, malgrat les bonificacions i incentius que aporta l'administració”. La investigadora també reconeix, però, que una vegada sense feina, als desocupats se'ls demana que “assisteixin a cursos de formació, sense tenir en compte que una part important dels majors de 45 anys són els que estan menys preparat per fer-los i tenen més dificultats per seguir-los”.

Baseiria, que aprofita per analitzar l'entorn laboral dels treballadors de l'Estat espanyol amb els dels Estats Units fruit d'una estada de recerca que la investigadora va dur a terme a la Universitat de Colúmbia, determina que “el treball estable a l'Estat deixarà d'existir” i que “les relacions laborals s'aniran flexibilitzant cada vegada més”, seguint el model que hi ha als Estats Units. Es va cap a un model de contractació flexible, que es demanarà al treballador que sigui més polivalent i que no tingui por de la mobilitat. “El treball estable per tota la vida com l'hem conegut deixarà d'existir. Entrem en un món tecnològic i canviant”, diu.

En l'estudi, Baseiria defensa mesures per al col·lectiu més gran de 45 anys per “evitar la discriminació per raó d'edat”, és a dir, que “no els acomiadin perquè són grans o que no els contractin per la seva edat”. “Les mesures antidiscriminatòries tindran cada vegada més importància perquè anem cap a una societat més envellida”, comenta Baseiria, que assegura que la reforma laboral obliga el govern espanyol a aprovar una estratègia per als treballadors d'edat en matèria d'ocupació i també l'eliminació de discriminacions, “però encara no ho ha fet”.

LA FRASE

58%
dels desocupats
de les comarques gironines tenen un nivell de formació d'educació general.

LA XIFRA

19,6%
de la població de l'Estat
de més de 45 anys han fet algun curs deformació.
Les mesures antidiscriminatòries tindran més importància perquè la societat envelleix
Judit Baseiria
autora de la Tesi doctoral
Hi ha molts treballadors que actualment es troben en una situació molt vulnerable
Ferran Camas
CATEDRÀTIC DE LA UDG

61.977 gironins a l'atur el gener

Imma Bosch

L'atur a les comarques gironines d'aquest gener va ser de 61.977 persones, 1.346 més que fa un any, com a conseqüència dels augments que s'han registrat en els serveis (2.002 persones), en l'agricultura (216 persones) i en la indústria (64 persones) i les reduccions en la construcció (790 persones) i als sense ocupació anterior (146). Les xifres de gener situen el total de desocupats en “màxims històrics”, segons assenyala la Pimec Girona. Aquesta data, conjuntament amb la reducció de l'afiliació a la seguretat social “indica que encara som lluny de la sortida de la crisi”.

El col·lectiu de desocupats de més de 45 anys a les comarques gironines –dades publicades per la Generalitat el 31 de desembre del 2012– representen el 41% del total de persones desocupades –el desembre era de 59.254 persones.

El nivell de formació dels desocupats de les comarques gironines és majoritàriament el d'educació general –58%–. Els que tenen estudis primaris incomplerts representen un 11%, la mateixa proporció que els gironins desocupats que tenen estudis primaris complerts. Els desocupats universitaris representen el 6%, els que han fet algun programa de formació professional són també el 6%, i els tècnics professionals superiors, representen el 4% dels desocupats. A les comarques gironines hi ha 2.460 persones desocupades sense estudis.

Cursos per aconseguir feina

L'Ajuntament de Girona va fer al gener un balanç del programa Reinicia't per a la reinserció, de què es desprenia que un dels col·lectius més afectats per l'atur a la ciutat de Girona és el de les persones més grans de cinquanta anys. En molts casos són treballadors amb una llarga experiència professional i labora que, de cop i volta, s'han trobat al carrer i ara necessiten “reinventar-se”, segons va explicar la directora del Servei Municipal d'Ocupació de l'Ajuntament de Girona, Eva Fortià. Les últimes estadístiques a la capital de gironina, segons dades de l'Observatori de Girona, es remunten a l'octubre passat, en què un 18,53% del total dels desocupats (7.556) tenien més de 55 anys i un 14,62%, entre 45 i 54. La regidora d'Ocupació i Empresa de l'Ajuntament de Girona, Marta Madrenas, assegura que entre el 2011 i el 2012 un total de 282 persones van participar en algun dels cursos o tallers, de les quals 58 van trobar feina.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.