Economia

L'empresariat es reivindica i obvia el debat sobiranista

L'acte organitzat per la patronal Foment del Treball aporta idees per a la represa però esquiva la polèmica de l'estat propi

Davant unes tres-centes persones, Gay de Montellà ofereix unitat a administracions i sindicats

Esquivant la polèmica que ha acompanyat l'acte des de la seva gènesi, el mes de setembre passat, l'empresariat es va reivindicar ahir al voltant de Foment del Treball i va evitar qualsevol referència al debat sobiranista que ara per ara envolta la ciutadania. La trobada, que va aplegar uns tres-cents empresaris a la seu de la patronal a Barcelona, va estar centrada en un conjunt de reafirmacions de la figura de l'empresari i reivindicacions econòmiques per afavorir la represa. Ni tan sols el pacte fiscal i el diàleg permanent amb el govern espanyol, reiteradament apuntat pels dirigents de Foment, va fer acte de presència en un manifest que va ser desglossat pel president de la patronal, Joaquim Gay de Montellà, i els màxims representats de les seves associades Fepime, Eusebi Cima, i Aijec-Joves Empresaris, Marc Bonavía.

“El que volem és oferir i alhora demanar un pacte per al creixement, que creï un entorn propici per a l'activitat empresarial i en què administracions, empresaris i sindicats treballem junts”, va dir Gay de Montellà en el seu discurs. El president de Foment també es va referir als assumptes de corrupció ben presents avui en la vida política i econòmica de l'Estat: “Més enllà dels mecanismes de control, l'honradesa i el prestigi social d'una organització van molt lligats a les actituds personals: sense ètica és impossible l'economia i encara més impossible la sortida d'aquesta crisi.” Gay de Montellà també va elogiar la flexibilitat que han mostrat els sindicats en els últims temps, a més de reconèixer l'esforç fet per la Generalitat i l'administració estatal en la contenció del dèficit. “Cal utilitzar els fons [europeus] sobrants del sanejament bancari per al finançament empresarial i, encara que aquesta ajuda tindria contrapartides en la consolidació fiscal i les reformes estructurals, l'objectiu de recuperar l'activitat va al davant”, va afirmar el president de Foment del Treball en el discurs de tancament de la trobada.

Canvis en l'administració

Eusebi Cima, que va ser l'encarregat d'inaugurar-la, va assenyalar que és necessari d'una vegada per totes apostar pel creixement: “No tot és la reducció del dèficit públic; si no creixem no ens curarem.” Cima va emfatitzar l'obligació de millorar la competitivitat de l'economia i va demanar una renovació de les administracions públiques “que ofeguen l'activitat econòmica”. Finalment, Marc Bonavía va demanar mesures per afavorir la creació d'empreses i, per tant, l'ocupació: “Tenim una taxa d'activitat molt baixa i, amb l'ajuda de les administracions i la banca, n'hem d'estimular el creixement.”

En definitiva, un acte ben calculat per no ferir sensibilitats de cap mena i que va evidenciar, un cop més, les dificultats de la patronal per consensuar un discurs propi al marge del sobiranisme. Tot i que hi van faltar importants caps de l'empresariat català, alguns assistents destacables ahir a la seu de Foment eren Jorge Gallardo (Almirall), Marc Puig (Corporació Puig), Jordi Gual (La Caixa), Ignacio Ferrero (Nutrexpa) i Jorge Miarnau (Comsa).

LES FRASES

Administracions, empresaris i sindicats hem de treballar junts, amb unitat, per afavorir el creixement
Joaquim Gay de Montellà
president de foment
No tot és política fiscal i la reducció del dèficit públic: si l'economia no creix no ens curarem
Eusebi Cima
president de fepime
Crear una empresa és tan feixuc com pujar a un avió, quan hauria de ser senzill com agafar el TAV
Marc Bonavía
president AIJEC-joves empresaris
Ara que comença a retornar la confiança a l'economia hi ha el risc de complaença per part del govern
José Luis Feito
comissió d'economia CEOE
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.