Economia

GASTRONOMIA

La producció de pa amb farina de Girona creixerà aquest any un 75%

S'espera produir 1.400 tones de blat

La meitat dels flequers gironins utilitzen aquesta farina, que ara també arriba a locals de Barcelona

La producció de pa feta exclusivament amb farina de Girona creixerà aquest any un 75%, ja que es preveu collir unes 1.400 tones de blat quan l'any passat, el primer any del projecte, se'n van fer 800.000 quilos. Evidentment no només creix la producció, sinó que enguany també ha augmentat el nombre d'hectàrees on s'ha plantat aquest blat. Segons va explicar ahir el director del Mas Badia, de la Tallada d'Empordà, Josep M. Pagès, enguany s'han conreat 300 hectàrees –cent més que l'any passat– en camps de l'Alt i el Baix Empordà, el Pla de l'Estany i la Selva i s'ha passat de 22 a 29 productors.

El Gremi de Flequers gironí està format per uns 140 membres. La meitat dels socis ja treballen amb aquest producte i 35 l'utilitzen per fer tots els seus pans. “Creiem que és un bon inici, la idea és que s'hi vagin sumant més flequers”, va assegurar el president del gremi, Robert Figueres, que va assenyalar que el projecte ja ha despertat l'interès de la demarcació barcelonina. En aquests moments, hi ha sis fleques a Barcelona que elaboren alguns productes exclusivament amb farina de Girona.

La marca És Farina de Girona va néixer l'any passat pocs mesos després que sortís al mercat el Pa Tramuntana, una varietat que es fa amb farines procedents de blats antics i que es conreen als aiguamolls de l'Empordà. Davant l'èxit aconseguit amb aquest pa, el Gremi de Flequers Artesans de les comarques gironines va decidir fer un pas més i elaborar pans de quilòmetre zero, fets amb farines de blats seleccionats i produïts en camps gironins, seguint el sistema de producció integrada que té cura del medi ambient.

El projecte engloba tots els sectors que intervenen en el procés, des dels agricultors fins als flequers passant per l'IRTA Mas Badia, el consell català de producció integrada i les dues úniques farineres que hi ha a la demarcació, situades a Banyoles i la Bisbal d'Empordà.

Un 40% del consumidor de pa és client de fleca –la resta és de pa industrial– i aquest marge, segons Figueres, és suficient per continuar fent esforços per seguir treballant i ser “capaços d'explicar a la gent què fem i com ho fem”. Segons Figueres a part del pa Tramuntana i el de l'Albera –fet amb farigola, romaní i olives–, ara es treballa amb un pa amb influències marineres, algues i gust de mar.

El gremi va subratllar ahir que la farina gironina s'ha cultivat, conreat i tractat seguint les directrius de la producció integrada. Això significa que s'ha realitzat un control exhaustiu dels cultius, una auditoria de la qualitat, anàlisis dels camps i s'ha tractat el blat tenint respecte pel medi ambient. “El projecte s'ha consolidat. Donem un producte d'alta qualitat en què el consumidor pot saber què s'ha fet en cada moment”, va destacar el president de producció integrada, Eliseu Muní.

El director de Mas Badia va detallar que continuen buscant i investigant per millorar el producte. D'una banda, s'intenta trobar diverses varietats de blat que s'adaptin al terreny i puguin generar més farina. Actualment, s'utilitzen majoritàriament les varietats Nogal i el Galeon, tot i que n'existeixen d'altres. D'altra banda, l'IRTA també està buscant la manera d'augmentar el nivell de proteïna del blat.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.