Economia

El PIB català repunta després de divuit mesos de recessió

La Cambra de Barcelona estima que l'economia catalana va pujar un tímid 0,1% en el segon trimestre

Tot i que els experts auguren bones perspectives per al que queda d'exercici, aquesta dada no serà suficient per tancar el 2013 en positiu

És tan sols un 0,1% intertrimestral, però, pels professionals de la Cambra de Barcelona, és l'inici del tomb que podria estar fent l'economia catalana després d'un any i mig amb un PIB negatiu. La bona dada no aconseguirà, però, canviar el sentit de la previsió de final d'any, en què s'estima que el PIB haurà retrocedit un 1,2%, tot i que el segon semestre s'espera que sigui moderadament millor que els mesos precedents. De fet, la taxa interanual del segon trimestre és encara d'un 1,3 negatiu.

Així ho va anunciar ahir Miquel Valls, president de la Cambra barcelonina, que va explicar que aquesta dada és deguda, en bona part, al bon comportament de l'exportació, que ha registrat el seu millor trimestre en els últims dos anys, i a l'èxit de la Setmana Santa i de l'inici de la campanya estival de l'hostaleria, que, al seu torn, presenta molt bones perspectives a curt termini. D'aquesta manera, va dir Valls, es comprova el “canvi de model”, en el qual la tradició exportadora i industrial està permetent avançar “abans del previst” i amb xifres “millors que les de l'Estat”, que en el segon trimestre va registrar encara una caiguda del PIB del 0,1%, segons dades del Banc d'Espanya i l'INE.

A més, l'índex de confiança dels empresaris ha millorat sensiblement: l'enquesta de clima empresarial que elaboren la Cambra i l'Idescat revela que tots els sectors experimenten millores en el segon trimestre, fins i tot la construcció i el comerç. Sobre els motors industrial i turístic, Valls va puntualitzar que, en el cas del primer, feia dos anys que no hi havia creixement en la facturació, i en el del segon, que encara depèn massa del turisme exterior.

Quant a les perspectives per al tercer trimestre, també s'albiren millores en tots els sectors econòmics, tot i que l'hostaleria, lògicament, és el que catalitza les bones notícies pel que fa a la facturació i a la creació d'ocupació.

Bastons a les rodes

Valls ho va aprofitar per recordar alguns dels entrebancs que encara ha de patir l'economia catalana per remuntar la travessia del desert que està representant la crisi. Entre aquests, d'una banda, hi ha “l'excessiva pressió fiscal”. Catalunya és, juntament amb Andalusia, el territori on, a més dels cedits, s'han introduït més tributs propis, i on un 2,9% dels ingressos en depenen. “Si s'acaba recuperant el de successions, es confirmarà que som la comunitat on hi haurà més pressió fiscal, a l'altra banda de Madrid en el rànquing”, va lamentar. El president de la Cambra, institució tradicionalment bel·ligerant en el capítol d'infraestructures, també va denunciar que la inversió executada a Catalunya pel Ministeri de Foment i el seu grup ha estat inferior a la compromesa durant onze anys consecutius. Catalunya és, a més, el territori on el percentatge d'inversió efectuada sobre la pressupostada és més baix, d'un 77,4%.

Aspectes “preocupants” en la llei

Miquel Valls no es va estar de comentar la “preocupació” que li susciten alguns aspectes del projecte de llei bàsica per a les cambres aprovat divendres passat pel Consell de Ministres. Segons Valls, el projecte inclou certs termes que revelen la intenció recentralitzadora de la redacció, per la qual cosa, va subratllar, caldrà “observar molt de prop la tramitació a les Corts”. Valls confia que al llarg de la tramitació es corregeixin aquestes anomalies, “especialment pel que fa a les competències que, en matèria de cambres de comerç, seran atorgades a la Generalitat de Catalunya.

Valls va confessar que no estava sorprès per la introducció de possibles traves a les atribucions del govern català, que ja es revelaven, va recordar, en l'avantprojecte que es va presentar fa uns mesos. Entre altres mesures, el Consell de Ministres proposa convertir en la “Cambra de Comerç d'Espanya” l'actual Consell Superior de Cambres de l'Estat.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.