Economia

FLORENCIA MUZZIO,

PORTAVEU DE L'AGRUPACIÓ D'AFECTATS PER L'IRPH

“És una clàusula sòl encoberta”

“Paguem 300 euros més del que ens tocaria perquè tot s'ha retardat”

“No ens donen les xifres per calcular l'índex final”

Afectats en lluita
Fa que batallen molt més temps que no pas el conflicte apareix a la premsa. Després del debat, que consideren estèril dins de la llei d'emprenedors, en què s'havia ficat una mica amb calçador la qüestió de l'IRPH, el tema depèn de com de resolutiu sigui el govern espanyol.

Representa el col·lectiu d'afectats que s'han unit, sense cap nexe polític ni associatiu comú, per reivindicar la solució ràpida i eficaç a la desaparició dels índexs IRPH. Reclamen rapidesa i una solució justa.

Quins són els principals obstacles que estan trobant?
En primer lloc, la indefinició i la falta de dades. Però, sobretot, que en aquest període de transició que s'està allargant estem pagant, de mitjana, fins a 300 euros més del que ens tocaria mensualment perquè, inexplicablement, tot s'ha anat retardant.
Els bancs s'hi han pronunciat?
Al contrari, els bancs no volen asseure's a negociar, ja que, amb la situació actual, estan obtenint un marge superior al que rebran quan finalment s'apliquin els canvis. Ens donen allargues, quan saben que la primera ordre ministerial ja es va fer durant l'anterior legislatura. Ara, ni tan sols compleixen el que consta en molts contractes, que estipulen que es canviarà automàticament l'IRPH per l'índex de substitució quan aquell desaparegui. Alguns hipotecats ja tenien firmat que se'ls aplicaria, per exemple, l'euríbor +1; a aquests, molts bancs també els donen allargues, argumenten que encara no s'ha concretat, o que ho canviaran en la pròxima revisió. Tot i que la lletra del contracte indiqui clarament que s'aplicaran les noves condicions quan desaparegui l'IRPH. Si al març ja no s'hi podien referenciar les noves hipoteques, era llavors que va desaparèixer.
Quins índexs substitutius figuren majoritàriament?
Aquest també és un problema. En molts casos no n'hi ha i s'aplicarà el que haurà de sortir de la mitjana de les entitats. Com que de caixes pràcticament no en queden, es tenen en compte índexs usats per entitats acreditades com ara la Unió de Crèdits Immobiliaris (UCI) i altres, com les asseguradores.
I això què suposa?
En reiterades ocasions hem demanat al Banc d'Espanya que ens proporcionin les fonts per calcular aquest nou IRPH. Sospitem que les taxes utilitzades són molt altes. Ens en donen la fórmula, però no les xifres a partir de les quals es calcula l'índex final. Diuen que, com que som particulars, no estan obligats a comunicar-nos aquesta informació, quan nosaltres considerem que, precisament, hauria de ser pública i a l'abast de tothom.
I la gent que no té especificat cap índex de substitució al seu contracte hipotecari?
Hem vist ofertes per substituir la taxa per un euríbor + 3, amb la promesa de millorar-la si es contracten més productes de l'entitat. És dantesc. La gent ha de saber que l'euríbor està en mínims i no pot fer altra cosa que pujar. Qualsevol que contracti avui una hipoteca ha de ser conscient que el que pagui ara serà el mínim. Al seu moment, l'IRPH es venia argüint que era més estable, cosa que era certa, perquè no fluctuava tant com l'euríbor. Però també és cert que ara es veu que van utilitzar l'índex com una clàusula sòl –la que limita les baixades de la quota– tot i que encoberta.
A qui s'han adreçat?
A més de les interpel·lacions al Banc d'Espanya, hem presentat mocions locals als ajuntaments, i també al Parlament. Tenim el suport d'alguns polítics al Congrés, però en un context de majoria absoluta del PP a les Corts poca cosa podem fer. El tema està en mans del govern espanyol. De fet, la solució ideal seria retornar les condicions de les hipoteques a l'equivalent de les que en aquell moment es van contractar amb euríbor.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.