Gran angular

El temps de les renovables

Quan fa sol o bufa el vent, la informació que ens subministren els espais d'informació meteorològica es refereix a com condiciona el temps la nostra vida quotidiana, tot oblidant que s'està generant tot un recurs energètic que aprofitem i podem rendibilitzar a casa nostra.

El projecte EnergizAIR es proposa incorporar a la informació del temps dels mitjans de comunicació dades perquè puguem entendre que els nostres sistemes d'energia renovable (solar tèrmica, solar fotovoltaica i eòlica) cobreixen bona part de les nostres necessitats energètiques, a partir de les condicions meteorològiques que s'estan donant. Joana Mundó, Cap de Projectes d'Ecoserveis, la consultora en energia que ha introduït a l'Estat espanyol aquest projecte paneuropeu, explica que “la intenció és fer servir l'espai informatiu del temps per comunicar quin profit es pot treure de les energies renovables, exposant-ho en magnituds, perquè el consumidor es plantegi quin estalvi al rebut de la llum li podria procurar instal·lar al terrat una placa solar tèrmica, per exemple”. Així doncs, “és un recurs informatiu perquè la gent es familiaritzi amb les renovables i es plantegi fins i tot instal·lar-se a casa seva sistemes d'energies renovables o contractar energia verda, però també perquè puguin fer la seva pròpia estratègia per a un ús més racional de l'energia”.

Aquest projecte, finançat pel programa europeu Intelligent Energy Europe i liderat per l'European Agency for Competiveness and Innovation (EACI), ja s'ha implantat, amb una bona rebuda per part del públic, a 19 mitjans de comunicació d'estats com Bèlgica, França, Itàlia, Portugal i Eslovènia, amb una audiència de 2,5 milions de persones. Són en espera Alemanya, Hongria, Suècia, el Regne Unit i Espanya.

Formació.

El projecte inclou formació als meteoròlegs al voltant de les tecnologies renovables, quina producció d'energia es pot esperar o el consum a les llars, tot aportant consells per a un ús racional. Tot plegat és “donar la volta a la informació del temps, convertir-la també en informació d'energia”. Un dels secrets del projecte és la rica base de dades que fa servir per confegir el seu programa de gestió documental (DMS). En el cas espanyol, Ecoserveis, baralla dades estadístiques de consum energètic de les llars d'Eurostat, Idae i INE, amb les dades de producció solar i eòlica de diversos organismes, com JRC (Comissió Europea), Epices, REE, CNE i altres, per tal de confegir uns indicadors finals per a eòlica (el nombre d'habitatges amb les necessitats energètiques); solar fotovoltaica (percentatge de necessitats elèctriques cobertes) i solar tèrmica (percentatge de necessitats d'aigua calenta i sanitària). S'ha de dir que la informació es pot ampliar en una web auxiliar d'EnergizAIR, www.meteo-renovables.com, que serà operativa en pocs dies. En aquest lloc, com diu Mundó, “el consumidor pot trobar més exemples de com aprofitar les renovables en la seva realitat domèstica, com el sol l'ajuda a tenir en marxa la rentadora, per posar un exemple”.

Barcelona Televisió (BTV) serà, a principis del 2014, el primer mitjà audiovisual que donarà espai a les renovables a l'espai del temps. A Ecoserveis, com diu la seva responsable de comunicació, Cristina Ramos, “l'exemple de BTV ha de demostrar que és un bon servei parlar de les energies renovables, justament ara que hi ha un cert discurs contrari”. De fet, com afegeix Joana Mundó, “en l'experiència als països on s'ha implementat, s'ha percebut com un valor afegit de la informació meteorològica.” Pensa que hi ha un interès social ben palès sobre les renovables, i posa com a exemple els 100.000 socis de la cooperativa Som Energia, dedicada al recurs renovable.

La tasca d'oferiment del servei s'està duent per tot l'Estat, i Ecoserveis ja ha aconseguit entrar en negociacions amb alguns grans mitjans.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia