Economia

Desgavell elèctric

Madrid anul·la la pujada de la llum prevista i canviarà el sistema per determinar el preu de l'energia

Continua la guerra entre els grups elèctrics i el ministre Soria

L'Estat, obligat
a adoptar un nou mecanisme contra rellotge

La llum no pujarà un 11% a partir de l'1 de gener tal com es desprenia de la subhasta energètica celebrada dijous, encara que això no vol dir que no s'encareixi. El Ministeri d'Indústria, Energia i Turisme va decidir ahir suspendre l'aplicació dels resultats de la subhasta, poques hores després de rebre un informe de la Comisión Nacional de los Mercados y la Competencia (CNMC) que aconsellava no validar la licitació “arran de la concurrència de circumstàncies atípiques”. Ara, doncs, el govern espanyol haurà de procedir a aprovar un altre sistema per determinar el preu de l'electricitat a partir de l'1 de gener.

“El govern pensa que l'augment [del preu de la llum marcat en la subhasta] és exagerat i injustificat; la CNMC pensa el mateix, i per això l'hem anul·lat”, va dir ahir Mariano Rajoy des de Brussel·les, on participa en una cimera europea.

Tot just després del Consell de Ministres, la vicepresidenta Soraya Sáenz de Santamaría va donar més detalls: “Les normes vigents no expliquen com es pot fixar el preu [de la llum en cas d'invalidació de la subhasta], per la qual cosa el govern treballa per aprovar un procediment que permeti establir una tarifa de l'energia d'acord amb criteris objectius i transparents.” El problema de tot plegat és que, un cop desprestigiat el sistema de lliure mercat en què es basava la subhasta, el govern espanyol ha de dissenyar un mecanisme contra rellotge. L'1 de gener haurien d'entrar en vigor les noves tarifes i, malgrat que un petit retard és assumible, no convindria allargar gaire aquest escenari d'incertesa en un sector tan estratègic com és l'energètic. Ahir, de fet, Sáenz de Santamaría va avançar que, per tirar endavant aquests canvis, el govern espanyol ha demanat un nou informe a la CNMC, un organisme que ha recomanat la introducció de modificacions en el procés des dels últims quatre anys.

Unes intencions que van quedar clares des de primera hora del matí d'ahir, quan el ministre d'Indústria, Energia i Turisme, José Manuel Soria, va declarar: “Ha arribat el moment d'introduir, com a mínim, alguna modificació, sense descartar canviar el sistema per evitar que torni a ocórrer [el que va passar en la subhasta de dijous].”

Tot seguit, Soria va continuar la seva guerra particular contra les elèctriques, una pugna que de moment no ha servit per resoldre el desgavell energètic en el mercat espanyol i, per contra, està perjudicant la seva economia i la dels seus ciutadans. “Teníem sospites de manipulació perquè el preu resultant de la subhasta és un 7% superior a les nostres referències”, va dir Soria, que va afegir: “No sé en què basen les elèctriques la seva plena seguretat que el procediment ha estat transparent.”

Per la seva banda, el president de l'Associació Espanyola de la Indústria Elèctrica (Unesa), Eduardo Montes, va negar ahir que les companyies hagin manipulat el preu de l'electricitat per provocar pujades artificials del preu de la llum. “Espero que tingui arguments molt forts per dir això”, va afirmar Montes, que va subratllar que “no hi ha precedents” per, un cop anul·lada una licitació, determinar el preu de la llum a partir de gener.

Un sistema complex

En tot cas, els experts coincideixen a definir com a complexa la subhasta d'energia que, finalment, acaba determinant entre el 40% i el 50% del preu de la llum. “Cal tenir en compte que en la licitació participen elèctriques, però també agents financers, que especulen amb el preu de l'energia amb l'única intenció de maximitzar-ne el benefici”, va dir ahir José María García-Casasnovas, president de la Comissió d'Energia del Col·legi d'Enginyers Industrials de Catalunya. García-Casasnovas va assenyalar que aquest sistema de subhasta en el lliure mercat es va posar en marxa per fixar preus “més transparents que els que oferia l'oligopoli energètic”. “Però ara veiem que les oscil·lacions són importants”, va afegir.

Cal tenir en compte que en la subhasta participen agents financers per maximitzar guanys
J.M. García-Casasnovas
col·legi d'enginyers industrials
El govern treballa per aprovar un procediment que doni lloc a un preu objectiu i transparent
Sáenz de Santamaría
vicepresidenta del gov. espanyol
El govern i la CNMC pensen que l'augment del preu és exagerat i injustificat, i per això l'hem anul·lat
Mariano Rajoy
president del govern espanyol
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia