Economia

Els indicis de represa frenen els concursos de creditors

Les dificultats de les empreses per mantenir l'activitat arriba a nivells rècord el 2013, però la tendència es capgira en l'última part de l'exercici

L'elevat endeutament i l'escàs crèdit expliquen els problemes de les societats

El processos van créixer un 17% a Catalunya, fins als 1.789 casos
Immobiliàries i constructores aglutinen el 40%
dels processos

L'any passat va a tornar a ser un exercici negre per a la supervivència empresarial. El nombre de concursos de creditors, un procediment legal destinat a facilitar la continuïtat de les empreses en dificultats, encara que una part desemboquen en la fallida i posterior desaparició de la societat, es va disparar un 17% a Catalunya, segons les dades del Barem Concursal de PwC, que la firma elabora trimestralment amb informació estreta del Butlletí Oficial de l'Estat. D'aquesta manera, un total de 1.789 empreses van sol·licitar tutela judicial per renegociar els seus deutes i mirar de mantenir l'activitat, la xifra més elevada des de l'esclat de l'actual crisi.

No obstant això, aquesta tendència negativa va experimentar un sobtat gir en l'últim trimestre de l'exercici passat, quan van començar a percebre's els primers signes de represa econòmica. Així, en els últims tres mesos del 2013 el nombre de concursos va disminuir un 10% a Catalunya en relació amb el mateix període del 2012.

Una xifra que, tanmateix, recobra més força quan es compara amb la del conjunt de l'Estat espanyol, on l'any passat el nombre de concursos de creditors va pujar a 8.716, un 20% més que en l'exercici del 2012.

Impacte en les pimes

En el quart trimestre, però, i seguint la mateixa tendència que la registrada a Catalunya, la presentació de concursos va disminuir un 2% al conjunt del mercat espanyol en relació amb el mateix període del 2012.

De fet, i repassant les dades estatals, el nombre de concursos es va disparar en el primer trimestre del 2012, va continuar en nivells elevats en la part central de l'any i, finalment, va mostrar una lleugera disminució en l'última part de l'exercici. “El gran endeutament del teixit empresarial i, en particular, l'enduriment de l'accés al crèdit expliquen l'increment del nombre de concursos de creditors d'empreses el 2013”, segons va explicar ahir Enrique Bujidos, soci responsable de reestructuracions de la consultora PwC. Malgrat la millora de les xifres, aquest expert considera: “En els pròxims mesos seguirem veient noms de grans empreses en concurs”, a causa del continuat augment de les provisions bancàries.

La crisi, malgrat tot, està afectant de forma majoritària les pimes, que precisament són les que més dificultats tenen per accedir a l'escàs crèdit bancari destinat a l'empresa. Les dades de PwC recullen que el 72% dels concursos van estar convocats per societats de fins a cinquanta treballadors. Per sectors, tal com ha passat en els últims anys, constructores i immobiliàries copen la majoria de concursos, fins a sumar el 40% del total. Tot seguit, s'hi situen firmes del sector serveis, amb el 20% del total, i de la distribució i el comerç, amb el 16%.

I tornant a Catalunya, per demarcacions i per al conjunt del 2013, destaca la disminució del 14,7% en el nombre de concursos a les comarques tarragonines. A la banda contrària trobem la demarcació de Girona i Lleida, on el nombre de concursos va créixer un 59% i un 47%, respectivament, i en el cas de les comarques barcelonines l'alça va ser del 16,3%.

D'altra banda, i segons les dades fetes públiques ahir per l'Instituto Nacional de Estadística, el nombre d'empreses creades a Catalunya va baixar un 5,2% el novembre passat en relació amb el mateix mes del 2012, fins a situar-se en 1.402, mentre que el nombre de societats dissoltes en el mateix mes es va mantenir estable en 267. A més, les companyies creades van subscriure capital per 40,8 milions d'euros i un total de 566 societats van ampliar capital per valor de 1.000 milions d'euros. En relació amb el conjunt de l'Estat, el nombre d'empreses creades al novembre va arribar a les 7.355, un 3,2% menys que el mateix mes del 2012. El nombre de societats dissoltes, per la seva part, va pujar a 2.145, un 12% més.

Abad: “L'economia ha tocat fons”

“L'economia ha tocat fons i aquest 2014 podem albirar algun petit creixement.” Amb aquesta frase, Antoni Abad, president de la patronal catalana Cecot, resumia les seves expectatives econòmiques de cara a aquest 2014, en què, segons va dir, es podria començar a recuperar l'ocupació. “Les ofertes de feina –va explicar– ja fa algun trimestre que han començat a créixer a la nostra borsa de treball.” En una trobada amb la premsa, Abad va reiterar el seu suport a la celebració de la consulta sobiranista i va apostar per desterrar “l'immobilisme crònic” propi de l'Estat, que resulta “exasperant”.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia