Economia

comerç

Preserven unes cinquanta botigues singulars a Figueres

L'Ajuntament ha presentat un inventari de comerços que cal protegir i d'altres locals amb elements de valor

L'Ajuntament de Figueres preservarà mig centenar de botigues singulars del centre de la ciutat. L'equip de govern va presentar ahir als comerciants l'inventari dels locals que tenen un interès històric, un catàleg que ha elaborat l'historiador Jaume Santaló. L'objectiu és protegir alguns elements de les botigues de tota la vida perquè la implantació de nous establiments –sobretot franquícies– no faci perdre l'ànima del comerç.

La documentació elaborada pel consistori, a la qual ha tingut accés aquest diari, parla de tres tipus de protecció. La primera inclou una trentena d'elements de diversos locals que tenen un valor patrimonial per preservar. Són taulells, aparadors, peces decoratives i sostres, per exemple, que l'Ajuntament vol que es mantinguin. A més, es cataloguen una quarantena de botigues singulars ja sigui perquè van ser dissenyades al seu moment per un arquitecte o bé perquè, a l'hora de construir-les, l'artesà de l'època va fer una feina de qualitat que es vol evitar que es perdi.

L'objectiu és que Figueres mantingui un caràcter diferenciat respecte a altres ciutats. El consistori valora en el catàleg que “la desaparició gradual dels oficis i el comerç tradicional, amb la seva substitució per nous comerços, amb grans franquícies, i últimament amb els comerços de baix cost, ha anat laminant un concepte de comerç lligat a la proximitat amb el client i el producte per deixar pas a un tipus de comerç més uniforme i impersonal que arrossega el conjunt de la ciutat”. En el mateix catàleg es parla de la “preocupació pel perill de banalització dels centres històrics”, no només a Figueres, sinó també a altres ciutats. És el cas de Barcelona.

Un dels exemples més recents d'aquest tipus de protecció que vol aconseguir el consistori és l'obertura d'una botiga Benetton al carrer Girona, on hi havia la joieria Llobet. S'ha restaurat l'edifici i s'ha modernitzat, però se n'han mantingut algunes parts com ara l'aparador, els sostres de guix i les columnes.

LES XIFRES

30
elements
de valor patrimonial s'han catalogat. Són per exemple taulells, aparadors, sostres i peces decoratives.
40
botigues
són singulars perquè van ser dissenyades per un arquitecte o perquè la construcció va ser acurada.

S'inclourà en el pla el centre històric

De moment, el que fa l'Ajuntament és un inventari que s'ha de traduir en un document urbanístic en què es dirà què i com s'ha de protegir. Es proposa modificar el pla especial del centre històric, on estan situades la major part de botigues implicades, per concretar la protecció dels elements de la façana que s'hi vol fer.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia