Empreses

De travesses de tren a pèrgoles per al Mobile

L'empresa centenària gironina Fustes Coll Viader arriba a quatre generacions adaptant-se a les demandes del mercat

De travesses de fusta per a la desapareguda companyia de ferrocarrils de Madrid a Saragossa i Alacant (MZA) (1856-1941) fins ser proveïdor oficial del Mobile World Congress (MWC) del 2014 i 2015. L'empresa gironina Pregola-Collviader ha sabut, amb el pas de quatre generacions, adaptar-se a cada temps i sobreviure en el sector de la fusta.

L'empresa familiar Fustes Coll Viader, fundada el 1908 per Joan Coll Viader, besavi dels actuals directius, tenia entre les principals activitats la fabricació i comercialització de travesses de fusta. Amb gran activitat, anaven a buscar fusta a Cantàbria i fins i tot, al Brasil i a l'antiga Iugoslàvia. L'any 1923 es va constituir la societat anònima Fustes Coll Viader SA amb 2 milions de capital. A principis del segle XX tenia una serradora a Osor i després, en va obrir dues més a Girona. Quan el negoci amb la MZA es trenca a conseqüència de la guerra civil, l'empresa obre també un magatzem a Barcelona, on ja hi tenien la central administrativa. Llavors es va dedicar a vendre fusta per a fusters, a l'activitat pròpia d'una serradora i un magatzem de fusta. “Coll Viader sempre s'ha especialitzat en fusta massissa per a fabricants de mobles”, explica Josep Maria Coll, que ja està jubilat i que és el pare de l'actual director de l'empresa, Joan Maria Coll.

neix pregola.

Fa uns quinze anys, l'empresa detecta la davallada de les serradores de fusta a conseqüència de la globalització i de l'entrada al país de molt moble ja fet i a preus molt més barats. En aquest sentit, Josep Maria Coll recorda, per exemple, la desaparició de la gran majoria de clients que tenien, a la zona de Vic, torneries que van desaparèixer en no poder assumir la competència.

Amb aquest panorama de fons, l'empresa decideix iniciar una activitat paral·lela dedicada a la fusta per a exterior i crea una marca pròpia: Pregola. “Vam veure que en producte exterior, enfocat al particular, era una cosa que aquí a Catalunya i a l'Estat hi havia nínxol de mercat”, explica Joan Maria Coll. Pèrgoles, casetes de fusta més o menys grans, bungalous, porxos de fusta, tancaments exteriors, tarimes... En definitiva, com diu Joan Maria Coll, “construccions en fusta per a l'exterior fetes a mida”, que s'han convertit en els productes principals d'aquesta empresa que, fins i tot, alguns clients ja només coneixen amb ell nom de Pregola. “Fabriquem sota comanda, fent el vestit a mida; és la principal caracterització nostra. Ara fem un article de més valor afegit”, afegeixen els directius d'aquesta empresa que fa servir sobretot la fusta pi oregó europeu, conegut també com douglas.

El mercat de Pregola-Collviader és en un 80% a les comarques barcelonines i gironines; el 20% restant arriba a Tarragona, Saragossa i el sud de França on, des de fa un any, ha començat a treballar: “Per al mercat francès, el nostre mercat té atractiu pel que fa a disseny i preu.” Els seus clients principalment són particulars, però també han participat en projectes d'envergadura; el darrer, el MWC, on ha estat escollida proveïdora oficial per al disseny, fabricació i muntatge de tots els espais exteriors dins el recinte de Gran Via de la Fira de Barcelona. Nombroses pèrgoles dissenyades i instal·lades en un temps rècord per a aquest esdeveniment mundial a càrrec d'una empresa petita, familiar i centenària.

La fabricació, al mateix bosc

A principis de segle XX l'empresa creada per Joan Viader va construir “moltíssimes” travesses de fusta per als ferrocarrils de la MZA. La manca de maquinària els obligava a fabricar-les directament al bosc per després baixar-les amb mules. A la imatge, l'equip de forestals, cercant la fusta a les Alberes. Actualment, l'empresa continua anant a buscar la fusta a boscos europeus, sobretot a França, des d'on es trasllada fins a les instal·lacions de Catalunya amb tràilers.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

De travesses de tren a pèrgoles per al Mobile

[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia