Economia

El creador de Wikipedia reconeix la passió pel català

Jimmy Wales diu que el català va ser la tercera llengua a tenir articles a l'enciclopèdia lliure i que actualment ja n'hi té uns 430.000

El creador de l'enciclopèdia aposta ara per la tecnologia mòbil

Jimmy Wales, el creador de Wikipedia, va reconèixer ahir la passió dels catalans “per la seva llengua”. Ho va argumentar explicant que el català havia sigut la tercera llengua després de l'anglès i l'alemany a escriure articles a l'enciclopèdia lliure i que avui n'hi té uns 430.000. Wales, que va ser un dels ponents més esperats i aplaudits del Fòrum Impulsa, va argumentar que l'enciclopèdia en línia permet “protegir les llengües més sensibles i expandir-ne el coneixement”. Va explicar que el català ocupa el 17è lloc en el rànquing mundial d'idiomes de la Wikipedia, i va afegir-hi que “per cada milió de parlants de català l'enciclopèdia té 56 editors, contra els 21 en anglès o els vuit en espanyol”.

Per Wales, la Wikipedia és “el cadellet d'internet”. També va dir que no tenen enemics perquè són una organització que ajuda els altres i que té més de 550 milions visites cada mes arreu del món. L'any passat el pressupost de Wikipedia va ser de 50 milions de dòlars, i es va subvencionar a través de donacions d'una “àmplia majoria de petits donants –de mitjana hi aporten entre 30 i 40 euros–”.

L'enciclopèdia en línia, que ja disposa d'una aplicació per a Iphone i que ara s'ha ampliat a Android, obre el coneixement al món. “La nostra aplicació Wikipedia Zero no té cap càrrec, i això ens permet accedir a països en vies de desenvolupament, on a vegades els usuaris es poden pagar poca cosa més que el telèfon”, va concretar el seu creador.

Globalment, Jimmy Wales va dir que no creu que s'hagin d'estrènyer més els límits de la xarxa amb noves lleis, en relació amb les regulacions sobre internet. “Sí que en aquells països més petits, però, cal més transparència per part dels governs”, va valorar.

LA XIFRA

2001
Any que va néixer
Wikipedia. El català va ser la tercera llengua a entrar-hi articles, rere l'anglès i l'alemany.
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia