Economia

Clúster Èxit fa un mercat amb producte fet a Girona

És el primer mercat que fa l'associació

La iniciativa té com a objectiu explorar noves vies per fer créixer les vendes i mantenir els llocs de treball de les persones vulnerables i en risc d'exclusió

El Clúster Èxit Girona, l'associació integrada per nou entitats de l'àmbit de l'economia social i el treball amb suport sense ànim de lucre, ha inaugurat el seu primer mercat de Nadal per promoure la venda de productes fets al territori amb marca social. En aquest mercat que estarà obert fins el 5 de gener i està situat sota les voltes de l'Avinguda Sant Francesc s'hi pot trobar des de bicicletes i bosses de sac “Alma”, fabricades per Ecosol, l'empresa d'economia solidària de Càritas Diocesana de Girona; sucs ecològics Biodrissa, de fruita i verdura, elaborats per l'empresa d'horta ecològica de la Fundació Drissa, i pasta fresca ecològica i altres aliments envasats de la Fundació Onyar.

Amb la iniciativa, les entitats “exploren noves vies per fer créixer les vendes”, amb l'objectiu principal de mantenir els llocs de treball de les persones vulnerables i en risc d'exclusió a qui donen feina. En total, les entitats que formen part de l'associació Clúster Èxit Girona donen feina a un total de 754 persones especialment vulnerables (discapacitat intel·lectual, física, malaltia mental, síndrome de down i risc d'exclusió social), amb més de més treballadors en el seu conjunt i dóna atenció a més de 3.000 usuaris. La facturació de l'any 2013 va ser de 16,6 milions d'euros, i es preveu que aquest any baixa “una mica” perquè segons va explicar la presidenta del clúster, Núria Martínez, “s'han perdut alguns concursos públics importants com ara el de la gestió dels pàrquings per part de Mifas”. Entre el catàleg de serveis de les empreses que formen part del clúster és d'una quarantena i “és molt divers”, ja que va des de la jardineria i l'horta, els muntatges industrials, la neteja, pintura i el rentat de cotxes, passant per la construcció, la distribució de correu fins a la gestió de botigues pròpies.

L'origen del clúster és el Grup Èxit, integrat per les empreses Fundació Drissa, Fundació Mas Xirgu i Economia Solidària empresa d'Inserció –Ecosol– que van començar a treballar el 2008 arran d'inici de la crisi econòmica i “veien com evolucionava el tema de les retallades”. Ara fa dos anys, però, es va decidir crear un clúster amb l'objectiu de “fer més fort i competitiu el sector de l'economia social del Gironès-Zona Urbana de Girona” i a més de les tres entitats que formen part del Grup Èxit s'hi van afegir les entitats Fundació Síndrome de Down de Girona i Comarques, Fundació Astrid 21, Fundació Privada Onyar-La Selva, Fundació Els Joncs, Brot SLU, Fundació Tresc i Fundació Mifas.

Des de la seva creació fins ara, el clúster ha treballat amb diferents projectes, entre els quals hi ha el protocol amb l'Ajuntament de Girona sobre la contractació socialment responsable o el projecte que han realitzat amb una corredoria d'assegurances Axa “que a part de ser un producte molt competitiu a nivell de mercat, el 90% dels beneficis l'empresa els retorna a les entitats del clúster i ens ajuda a finançar-nos” i el que encara és més interessant és que “ens permetrà assegurar un nombre de persones amb discapacitat que fins ara cap assegurança no ens ho deixava fer”.

Les retallades de subvencions, situació preocupant

“Ens veiem afectats a nivell de retallades i la situació és preocupant”, segons Núria Martínez que manté que “el nostre és un sector atemorit i molt depenent de les subvencions i moltes vegades l'administració no actua bé”. I, segons Martínez, les entitats que formen part del sector “hauríem de ser capaços de dir que les coses no es fan be i buscar noves fórmules de cooperació perquè els temps canvien”. Martínez assegura que l'administració ha ampliat el concepte de persones vulnerables perquè “ara hi ha molta gent sense feina”. “Tots estem en el mateix grup i els ajuts també són per tots”, diu.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia