Empreses

Subtilis llança al mercat les seves tecnologies de regeneració òssia

El maig comercialitzarà les seves tecnologies de grànuls i escuma de fosfats càlcics per al sector dental

Més endavant, l'empresa vol entrar en el sector de la cirurgia ortopèdica

Al mes de maig Subtilis Biomaterials té previst materialitzar al mercat la tecnologia sobre la que ha treballat durant anys, en el camp del disseny d'empelts ossis sintètics, amb el processament de fosfats de calci.

Amb la voluntat de ser una referència d'innovació al mercat, aquesta empresa que es va constituir el 2013 lliurarà al mercat Neomimetic Granules, en què la regeneració de l'òs es desenvolupa amb microgrànuls sintètics, i Neomimetic Foams, en què s'injecta escuma de fosfat de calci per difondre les cèl·lules de la regeneració i que és capaç d'induir processos biològics que es materialitzen en la recuperació de l'ós perdut. Com explica el conseller delegat de l'empresa i soci fundador de l'empresa, David Pastorino, “estem ja negociant amb distribuïdors com laboratoris farmacèutics, asseguradores dentals o franquícies dentals per operar, en una primera fase, en el mercat dental d'empreses privades.” Afegeix que “més endavant ja ens introduiríem en el mercat de la cirurgia ortopèdica, en que treballaríem amb el sector públic.” L'aterratge al mercat vol ser, com diu Pastorino, tranquil: “primer entrem amb una tecnologia d'una innovació no pas trencadora, la dels grànuls, per després oferir la tecnologia veritablement disruptiva, de l'escuma, i tot seguit entrar amb la impressió 3D aplicada als empelts ossis o l'alliberament local de fàrmacs.” Com assenyala un altre soci fundador, Yassine Maazouz, “el tret que diferencia la nostra tecnologia és que som capaços de treballar amb fosfats tricalcics d'origen mineral amb processos més fisiològics, a temperatures més baixes que les dels estàndards habituals, i així aconseguim reproduir millor els processos biològics.” Pastorino afegeix que “el plus que aportem, a banda de la qualitat de la regeneració, amb un baix risc d'infecció, és la facilitat d'ús per al cirurgià, un valor afegit molt important per a un sector com el de les franquícies dentals, que valora molt poder escurçar els terminis de tractament del pacient.”

La tecnologia de Subtilis Biomaterials incorpora diversos avantatges, com l'eliminació de la transmissió de malalties, ja que no es treballa amb teixits d'origen animal i la llibertat que dóna per conformar el material de regeneració, amb la possibilitat d'incorporar, per exemple, antibiòtics. Amb els microgrànuls sintètics, hom pot augmentar la massa òssia abans de la col·locació d'un implant dental. L'empresa també s'ha embarcat en un projecte de regeneració de la columna vertebral.

Aixecar dos milions.

Subtilis Biomaterials, que està tancant el procés de validació dels seus productes amb l'Agència Europea dels Medicaments (EMA, per les sigles en anglès), el novembre de l'any passat va tancar una ronda de finançament per 280.000 euros amb Caixa Capital Risc, Banc Sabadell i l'empresari Carles Aparicio. Com avança Pastorino, l'empresa preveu enguany aixecar entre 1,5 i dos milions d'euros per afrontar l'expansió de l'empresa. “Estem parlant amb fons de capital risc i buscant la coinversió entre públic i privat.” La intenció de l'empresa és explorar fonamentalment les possibilitats de negoci del mercat de la UE i d'economies emergents com el grup BRICS (Brasil, Rússia, Índia, Xina i Àfrica del Sud). En un primer moment queda descartat el mercat dels EUA, on Subtilis toparia amb molts competidors. Subtilis Biomaterials és una de les expressions de la recerca realitzada al llarg dels anys pel grup de Biomaterials, Biomecànica i Enginyeria de Teixits (BBT) de la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC), del qual també en formen part Xavier Gil i Maria-Pau Ginebra, que també són cofundadors de l'empresa. El BBT és des de fa temps una referència en enginyeria de teixits a partir de materials metàl·lics, ceràmics o els empelts ossis amb fosfat càlcic, línia en què aprofundeix Subtilis. En la seva transformació en iniciativa empresarial, Subtilis Biomaterials ha rebut el suport de Biocat, ACC10, Antares Consulting i Ynicia.

Quan la població s'envelleix

La regeneració òssia és un mercat que creix, com a conseqüència del progressiu envelliment de la població, que es tradueix en una més gran incidència de malalties relacionades amb els ossos, com osteoporosi, osteosarcoma, osteomielitis o fractures vertebrals. L'ós és un dels teixits que són objecte de més trasplantaments, fins a un milió de casos anuals a Europa. Fins ara, el mercat ha estat dominat per ossos procedents de bancs de teixits, però les seves limitacions donen pas al material sintètic.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Subtilis llança al mercat les seves tecnologies de regeneració òssia

Publicat a

[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia