Economia

Dies de turisme familiar

Es preveu una ocupació del 70% als hotels de la costa La contractació creixerà un 14,5% a la demarcació per Setmana Santa, gràcies principalment al sector turístic

La major part de l'ocupació es concentrarà en els dies festius

Famílies, parelles de mitjana edat i grups de nens i nenes i adolescents que competiran a partir de dimecres en el torneig MIC, és majoritàriament el perfil del turista d'aquests dies de Setmana Santa a la demarcació de Girona i l'inici de la temporada per a molts allotjaments hotelers que durant els mesos d'hivern tanquen les instal·lacions. La major part de l'ocupació es concentrarà en els dies de festa –de divendres a dilluns, i són divendres i dissabte els dies que els establiments turístics tindran més entrades.

La majoria dels turistes són catalans –sobretot de Barcelona i l'àrea metropolitana–, però també hi haurà visitants de la resta de l'Estat, com ara el País Basc. També sobretot al litoral gironí hi haurà turistes estrangers, majoritàriament francesos, alguns alemanys i anglesos.

La Federació d'Hostaleria de les Comarques de Girona calcula que l'ocupació als hotels de la Costa Brava serà d'un 70%, una xifra que podria créixer algun punt en els pròxims dies si el temps és bo. En aquests moments ja estan disponibles unes 61.220 places hoteleres al litoral gironí –un 75% de la flota hotelera–. A les zones d'interior, de la muntanya i de la ciutat de Girona, el 100% de la flota hotelera està operativa.

Segons dades de la Federació d'Hostaleria, a l'Alt Empordà s'arribarà al 50%, i a la Selva Marítima i a la Costa Brava centre al 70%. A les zones d'interior, la previsió d'ocupació és del 50% a la Selva Interior i del 70% a la Garrotxa.

Pel que fa a la ciutat de Girona i a la seva àrea metropolitana, es preveu que l'ocupació sigui del 65%. Finalment, a les zones de muntanya de la Cerdanya i el Ripollès, la previsió és del 70% i del 65%, respectivament.

Pel que fa a les contractacions, la consultoria Adecco preveu que a la demarcació de Girona hi haurà un increment del nombre de contractes del 14,5%. En total, a Catalunya es contractaran 14.411 persones, i Barcelona és la demarcació on més contractes es faran per Setmana Santa de tot l'Estat espanyol, amb 11.658.

Càmpings

Les estacions d'esquí allarguen la temporada per les nevades

Ure Comas

Les estacions d'esquí del grup de Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya (FGC) allargaran la temporada a conseqüència de les darreres nevades. Així, si inicialment estava previst tancar les pistes el dilluns 6 d'abril, ara també es podrà esquiar durant el cap de setmana de l'11 i 12 d'abril. Pel que fa a l'estació de Masella, estarà oberta fins que les condicions meteorològiques ho permetin, segons han confirmat fonts de l'estació.

La Molina, Vallter 2000, Vall de Núria, Espot i Port Ainé obriran els dies 11 i 12 d'abril, cap de setmana en què hi haurà promocions especials per a tots els esquiadors. Tot i això, els dies 7, 8, 9 i 10 d'abril aquestes estacions estaran tancades al públic.

Masella

En el cas de Masella, l'estació estarà oberta al públic fins que les condicions meteorològiques ho permetin.

Després de les intenses nevades, les estacions acumulen gruixos de fins a 190 centímetres a les estacions del Grup FGC. Encapçalen la llista les dues estacions del Pallars, ja que Espot i Port Ainé tenen de 90 centímetres a 190 centímetres de neu. Per la seva banda, a Vallter 2000 hi ha un gruix de 95 centímetres a 140 centímetres, seguida de la Molina, amb un gruix de neu de 30 centímetres a 1 metre. Finalment, a la Vall de Núria hi ha un gruix de 55 centímetres a 85 centímetres.

Cases rurals

Ocupacions de fins al 90% a les cases rurals gironines

Les previsions de l'associació Turisme Rural de Girona són bones per a aquesta Setmana Santa, especialment entre els dies 3 i 6 d'abril, en què s'han enregistrat “alts nivells de reserves a totes les comarques”. Segons les dades recollides per l'associació, el 85% de les cases ja estan reservades i s'espera que, amb les reserves de darrera hora, el nivell d'ocupació pugui pujar fins al 90%. “La previsió d'ocupació és força homogènia a les diferents comarques gironines, atesa la presència de neu a les estacions d'esquí i la previsió meteorològica favorable”, expliquen.

Turisme Rural de Girona constata la tendència dels darrers anys a reduir el nombre de nits d'estada durant aquest període de vacances. En molts casos, tres de les quatre nits dels festius. No obstant això, en línies generals, els establiments manifesten un manteniment de les reserves respecte a l'any anterior i, en alguns casos, un lleuger increment.

D'altra banda, l'associació posarà en marxa una nova web que permetrà fer la reserva a través d'internet, i assistirà a fires de proximitat.

Pocs càmpings oberts i ocupacions a l'entorn del 50%

La majoria dels càmpings grans –situats la majoria al litoral– no obren per Setmana Santa, i només estan oberts la meitat dels establiments. El fet que aquesta Setmana Santa sigui quinze dies abans que l'any passat fa que hi hagi menys establiments oberts. Molts dels càmpings oberts se situen a les comarques interiors i de muntanya i són més petits. Les previsions de què disposen situen l'ocupació a l'entorn del 50%. Les reserves d'última hora seran un factor clau per fer pujar aquesta xifra. El president de l'Associació de Càmpings, Miquel Gotanegra, assegura a ACN que el temps és decisiu perquè els turistes s'acabin de decantar per anar de càmping. “Ens hem acostumat que per Setmana Santa hi ha lloc pertot i la gent s'espera a últim moment per veure quin temps fa”, declara. Treu importància a aquestes vacances perquè, segons reconeix, per al sector del càmping és “com un cap de setmana qualsevol” perquè és considerada temporada baixa. A més, aquests establiments treballen amb molts de turistes estrangers que no es desplacen aquests dies.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia