Economia

Nou programa per ajudar a finançar les cooperatives

Es formalitza avui un conveni entre el govern i grups com ara Coop57 o Fiare Banca Ètica per subvencionar els préstecs demanats per socis

El pla està dotat amb un total de 400.000 euros

El departament d'anàlisi de riscos és el cervell que avui dia dirigeix totes les operacions financeres i, en cada oficina de banc o caixa, determina quines demandes s'accepten i quines, si no compleixen els requisits, es deneguen.

Amb aquest escenari, aconseguir un crèdit és una missió complicada, sobretot si és per crear o fer créixer un petit negoci, i més encara si es tracta d'un model d'empresa singular com una cooperativa o una societat laboral.

Per això, el Departament d'Empresa i Ocupació dóna avui el tret de sortida a Capitalcoop, un programa dotat amb 400.000 euros que vol ajudar els socis d'aquestes entitats a finançar-se.

La direcció general d'Economia Social i Cooperativa firma avui el conveni per posar en marxa el nou instrument. Les entitats col·laboradores són la fundació Seira, especialitzada en donar suport econòmic a l'economia social, les cooperatives Cajamar, Laboral Kutxa, Fiare Banca Ètica i Coop57 i les societats Avalis i Oinarri. Gràcies al pla, se subvencionarà fins a la meitat de l'import d'un préstec destinat a capitalitzar una cooperativa o societat laboral. Aquest 50% no podrà superar els 2.000 euros. També es podrà aplicar descompte al tipus d'interès del crèdit.

Mitjançant el pacte, les entitats financeres també es comprometen a estudiar l'obertura d'una línia de finançament per a les cooperatives i societats laborals que hagin augmentat el seu capital social a través d'aquest programa. Com recorda Xavier López, director general d'Economia Social, Cooperativa i Treball Autònom de la Generalitat, “una de les principals dificultats que tenen aquestes empreses per poder accedir al finançament és la seva insuficient capitalització, que les fa febles davant l'anàlisi de les entitats financeres”. Un cop enfortit el capital, ho han de tenir més fàcil per accedir a més recursos.

Instruments necessaris

Joseba Polanco, director de la Confederació de Cooperatives de Catalunya, assegura que són necessaris instruments de suport com el que avui es formalitza perquè el món cooperatiu poques vegades pot recórrer a la banca tradicional. “El model no és entès per la banca, que està acostumada a parlar amb un sol interlocutor, que és el propietari, i demanar-li unes garanties que ell mateix assumeix”, explica.

Per a Polanco, el problema no és d'agilitat, ja que “la presa de decisions és tan ràpida aquí com a qualsevol altre tipus d'empresa”, sinó de garanties. “El soci ja posa diners per reforçar el capital de l'organització, és complicat demanar al grup de socis que també avalin amb el seu pis.” Per això fa temps que les cooperatives treballen amb societats de garantia recíproca com la catalana Avalis i la basca Oinarri, que també formen part de CapitalCoop.

LES FRASES

Aquestes empreses tenen complicat finançar-se per la seva insuficient capitalització
Xavier López
dir. gral. economia social
La majoria de vegades, el model cooperatiu no és entès per la banca tradicional
Joseba Polanco
dir. confederació cooperatives

L'economia social manté l'ocupació en temps de crisi

Actualment, i segons les darreres dades de l'Observatori del Departament d'Empresa i Ocupació, a Catalunya hi ha 4.175 cooperatives i un miler de societats laborals, que generen 46.784 llocs de treball directes. Facturen uns 4.000 milions d'euros a l'any, el 2% del PIB català.

Segons la Confederació de Cooperatives de Catalunya, el sector ha torejat prou bé la crisi, ja que en funció de l'estadística ha perdut o ha guanyat alguna entitat en els darrers anys, però no hi ha hagut grans sotragades. Menys encara en l'ocupació, que ha evolucionat molt millor que a la resta d'empreses. Així, tot i que encara falten un miler de llocs de treball per arribar al pic d'abans de la crisi, els més de 41.000 llocs de treball que mou el món cooperatiu ja estan gairebé al nivell del 2008. Segons el director de la confederació, Joseba Polanco, això passa perquè “la prioritat dels socis és mantenir la feina”.

La Generalitat destina aquest any al programa marc Aracoop un milió d'euros. El pla fomenta la col·laboració pública i privada i està ajudant aquest any més de 150 entitats.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.