Opinió

Dispositius mòbils: revolució a la feina

Som davant un nou escenari definit per
la mobilitat en els accessos a dades
i aplicacions

La difusió massiva de telèfons intel·ligents i tauletes entre la població ha comportat -i ho farà encara més en el futur- una profunda transformació, una revolució en el lloc de treball o workplace. La gestió d'aquest procés suposa un repte d'envergadura, atesa la seva clara incidència en la competitivitat de les empreses. Des d'una perspectiva tecnològica, la nova concepció de l'entorn laboral ve determinada per la incorporació del conjunt de dispositius mòbils del mateix empleat –sense oblidar l'ampli ventall de tecnologies i aplicacions relacionades amb aquests dispositius- sobre la base dels requeriments funcionals reals del treballador i també en la mesura que resolguin alguna problemàtica o que aportin alguna funcionalitat de valor per a la companyia. Si avui resulta inqüestionable el fet que les tecnologies de la informació (TI) constitueixen un actiu per a les empreses -i que, en aquest context, els departaments de TI han de fer compatible l'impuls de la innovació per donar més valor afegit al negoci, amb la reducció dels costos-, no és menys evident que aquest ecosistema laboral modelat per la irrupció d'elements nous i estranys en un entorn ja establert i controlat, genera grans dubtes i inquietuds en àmbits com la seguretat, la gestió de la diversitat de dispositius i la compatibilitat d'aplicacions.

En essència, som davant un nou escenari definit per la mobilitat en els accessos a dades i aplicacions corporatives, a la qual s'hi afegeix la necessitat de garantir que la seguretat dels sistemes i la informació de l'empresa romanguin en lloc segur, així com el procés de virtualització que les empreses estan duent a terme amb l'objectiu de facilitar l'accés al “lloc de treball” (PC tradicional) i a aplicacions i eines corporatives des de qualsevol lloc, a qualsevol hora i des de qualsevol dispositiu, possibilitant d'aquesta manera noves formes de treball i afavorint així la conciliació amb la vida familiar. És crucial que els departaments de tecnologies de la informació considerin aquesta realitat en la seva globalitat i actuïn en conseqüència. Però ho han de fer a partir d'un parell de condicionaments: han de ser molt sensibles en el moment de prendre determinades decisions que puguin incidir en el dia a dia dels seus treballadors, i han de ser plenament conscients que una nova generació jove i tecnològicament molt preparada s'incorpora al món laboral amb una experiència d'usuari en relació amb la tecnologia informàtica molt superior a la que es pugui trobar en la plataforma corporativa que li proporciona l'empresa. Resistir-se al canvi, en qualsevol cas, no porta enlloc, tot i que val a dir que fins i tot les empreses més obertes a la incorporació d'aquest fenomen ho han fet de forma tímida i molt controlada, homologant uns dispositius concrets als quals se'ls permetia l'accés. En l'entorn tecnològic, de les tendències és millor beneficiar-se'n que oposar-s'hi. Perquè el que ens hi juguem és la competitivitat de la nostra empresa. En l'aspecte pràctic, és bàsic no intentar frenar l'entrada d'aquests dispositius a nous usos i rols d'usuari ni establir prohibicions en el seu ús. Contràriament, sí que cal prioritzar l'establiment de normes i mesures de seguretat apropiades, amb l'objectiu d'assolir l'equilibri entre un lloc de treball segur i usable. La resposta adequada -i estratègica- implica de forma imperativa el disseny i la implementació d'una gestió homogènia i flexible que faciliti la integració dels nous dispositius i serveis tecnològics sense que calgui modificar de forma clara el model propi de l'empresa.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia