Els sindicats protestaran per Nadal si en quinze dies la patronal no reprèn la negociació del conveni del comerç

Una vuitantena de delegats es van concentrar ahir a Vilamalla per reclamar una solució

«Per un conveni just. Comerç en lluita», és el lema que apareixia en la pancarta que lluïen ahir la vuitantena de manifestants. Segons va explicar Josep M. Gómez, secretari general de la federació de comerç i hostaleria de la UGT a Girona, «els treballadors estan demanant als sindicats que preguin la responsabilitat de fer alguna cosa per desencallar aquesta situació».

De fet, el conveni ja fa un any que s'està negociant però les converses es van trencar el 24 de setembre passat. Va ser la patronal la que va decidir anul·lar la reunió prevista per aquell dia i, des de llavors, les parts no s'han tornat a reunir. La negociació es va trencar amb posicions antagòniques de les parts. La patronal proposava un increment salarial de l'1,4% aquest any, de l'1,5% el 2010 i del 2% el 2011. «Aquesta proposta és inacceptable perquè els treballadors perden poder adquisitiu», afirma Josep M. Montalban, secretari general del sector del comerç i d'hostaleria de CCOO a Girona. Així mateix, reclama la necessitat de regularitzar la situació del gran nombre de treballadors que tenen la categoria més baixa però que els empresaris utilitzen per fer qualsevol tipus de feina amb sous que en molts casos no arriben a 700 euros.

Assemblea conjunta

Durant la primera setmana de novembre, els sindicats realitzaran una campanya informativa entre els treballadors del sector per explicar-los la situació. I, el dia 6, està prevista una assemblea conjunta dels dos sindicats en què, si no hi ha una resposta de la patronal, es decidirà quines protestes es duen a terme durant la campanya de Nadal. La vaga és una mesura que no es descarta.

22.000 treballadors

El conveni del comerç afecta uns 22.000 treballadors a les comarques gironines. Fa un any que les parts s'estan reunint per desbloquejar les condicions d'un conveni que a hores d'ara ja hauria d'estar aprovat i aplicant-se. La patronal sosté que no pot oferir més a causa de l'actual situació econòmica. Els sindicats defensen que els treballadors no poden carregar sobre les seves espatlles les conseqüències de la crisi. El que queda clar és que el punt més important a debatre i consensuar és el de l'increment salarial. Una situació que també es produeix en el conveni de la construcció a la demarcació, que afecta 35.000 treballadors. En aquest cas, la patronal sosté que no pot aplicar l'acord a què s'ha arribat a àmbit estatal d'apujar els sous un 3,5%. La patronal ofereix un 1,4%.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.