cultura

La contraportada

La memòria de la guerra

Després d'un any i mig en obres Gandesa reobre el seu centre d'interpretació de la batalla de l'Ebre, que incorpora les col·leccions del CEBE alhora que en refà el discurs expositiu

La modernista casa Sol de Gandesa va ser durant la Guerra Civil i la batalla de l'Ebre quarter general de la 50a divisió franquista i posteriorment de la segona brigada i la 13a divisió. A l'església del municipi s'hi va instal·lar provisionalment el mercat i a les escoles velles s'hi va posar un hospital de sang. La memòria dels edificis serveix per explicar la història i un municipi com Gandesa durament castigat per la guerra té molts edificis amb memòria. De fet, la memòria dels edificis és el primer apartat del renovat Museu Memorial-Centre d'Estudis de la Batalla de l'Ebre (CEBE), que obre les portes avui a la tarda per aprofitar el moviment turístic de la Setmana Santa. El nou equipament, situat com l'anterior a les antigues escoles velles, té ben poca cosa a veure amb l'exposició permanent del CEBE tot i que ha sabut integrar les seues col·leccions al discurs expositiu. Així el material bèl·lic col·leccionat durant prop de quatre dècades per Antonio Blanc té el seu espai propi: el col·leccionisme com una manera de preservar el record. I també s'ha conservat la trinxera i l'hospital de campanya de l'anterior CEBE en una sala annexa.

Les obres han durat un any i mig i han servit per fer reformes estructurals a l'edifici, on s'han invertit 900.000 euros, finançats pel fons Feder, el Memorial Democràtic, l'Ajuntament i el mateix CEBE. La part museogràfica ha estat a càrrec de l'empresa Optymus. De set espais s'ha passat a una única gran sala d'exposicions, d'uns 450 metres quadrats amb 100 metres lineals de panells explicatius. On s'explica també la memòria dels objectes com l'excusa per parlar de la vida quotidiana dels soldats i dels civils. En aquest àmbit hi ha un espai específic per als metralleros, els habitants de la comarca que es dedicaven a recollir les restes del material bèl·lic per portar-les als centres de recuperació de Gandesa, Corbera d'Ebre, Pinell de Brai i Móra d'Ebre. Es calcula que en van plegar unes 40.000 tones, majoritàriament de ferro i acer.

També es fa referència a la memòria del paisatge amb una instal·lació audiovisual en què es projectaran imatges de l'evolució de la batalla de l'Ebre en una gran maqueta que representa les comarques de la Terra Alta i la Ribera d'Ebre. Culmina el discurs expositiu un audiovisual que s'ha muntat amb les entrevistes a una desena de persones que desgranen els seus records sobre la guerra, la vida quotidiana o el paisatge. És la memòria de les persones.

Aquest centre quedarà integrat en la xarxa d'espais i centres d'interpretació de la batalla de l'Ebre tot i que conservarà la seua autonomia. “Formarem part dels espais difosos pel Memorial Democràtic arreu de Catalunya”, va resumir Miquel Estruel, del CEBE. Fruit d'un conveni entre l'antic Memorial Democràtic, l'Ajuntament de Gandesa i el CEBE, se'n farà difusió conjunta. Es tanca d'aquesta manera un tema pendent: la integració de Gandesa en el projecte del Consorci Memorial dels Espais de la Batalla de l'Ebre (Comebe).

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.