Societat

societat

La temporada castellera arrencarà a Mataró

El Tecnocampus serà l'escenari dissabte de la Nit de Castells, que reuneix totes les colles catalanes i serveix per donar el tret de sortida al sector

Mataró serà la plaça on, dissabte, es trobarà el món casteller per donar el tret de sortida d'una nova temporada. La cinquena Nit de Castells, que es farà al centre de congressos del Tecnocampus, és aquest any més especial que mai perquè es commemorarà que la Unesco ha declarat els castells patrimoni cultural immaterial de la humanitat, una fita que es va començar a gestar, precisament, ara fa cinc anys, durant la primera trobada que es va celebrar a Valls. L'editor de la revista Castells, Jordi Roigé, que organitza l'esdeveniment social, va explicar que s'ha volgut triat Mataró perquè es tracta d'una “nova zona d'elit castellera”, després que els Capgrossos es van convertir en colla de gamma extra l'any passat quan van descarregar la torre de 9 amb folre i manilles.

Durant aquesta cita, que es fa anualment, també es lliuraran els premis Castells, que convoca la mateixa revista i que reconeixen la millor iniciativa de l'any a favor del món casteller, la millor trajectòria castellera i l'ambaixador casteller. També es dóna una beca a un projecte de difusió d'aquest àmbit. En aquesta edició s'ha batut el rècord de participació, amb la presentació de sis projectes que aspiren a ser becats. Roigé també va explicar que en moments de crisi com l'actual també és quan es “revitalitza la cultura popular”, i per tant també els castells: “Quan la gent no surt tant, les colles es reforcen, i prova d'això és la darrera temporada, que va ser de les més importants de la història”, va dir, i va afegir que confia que la pròxima continuï amb la mateixa ambició.

Per la seva banda, el president de Capgrossos, Jordi Fornells, va destacar que la Nit de Castells coincideix també amb els 15 anys d'història de la colla. “Han estat temps de grans castells i també de desgràcies, però entre tots plegats ens n'hem sortit”, va concloure.

LA FRASE

Aquesta trobada culminarà la iniciativa que es va engegar per declarar els castells patrimoni de la humanitat
Jordi Roigé
EDITOR DE LA REVISTA ‘CASTELLS'
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.