cultura

La contraportada

Èric contra Goliat

Joel Joan dirigirà una pel·lícula de denúncia sobre la història d'Èric Bertran, acusat de terrorisme per reclamar l'etiquetatge en català per internet

Una brigada antiterrorista va irrompre el 2004 a casa d'Èric Bertran, un noi de 14 anys, i el va detenir com a presumpte terrorista. Se l'acusava d'exigir l'etiquetatge en català a uns supermercats des d'una web que s'anomenava Exèrcit del Fènix (nom inspirat en el llibre Harry Potter i l'Orde del Fènix). La història és ben coneguda, però Joel Joan considera que cal parlar-ne més i que és un material ideal per convertir-lo en una pel·lícula. “És una història fantàstica, de David contra Goliat, d'un nen que planta cara a tothom –explica en una entrevista a aquest diari–. Té un punt d'heroïcitat. És una història molt cruel d'un nen que va ser tractat de terrorista, un drama que planteja preguntes inquietants, sobre fins on pot arribar la maquinària de l'estat”.

Ja fa tres o quatre anys que Joel Joan està darrere del projecte, i tot indica que aviat se'n sortirà: serà el productor i codirector de Fènix 11·23, que es filmarà a la tardor. Assegura que “és el projecte més important en què m'he ficat en molt de temps”, un film “de denúncia sobre uns fets intolerables que cal que se sàpiguen i estiguin en l'opinió pública”. Destaca que “és gairebé la primera pel·lícula de cinema polític que es fa a Catalunya, en la línia d'En el nom del pare, de Jim Sheridan, sobre temes incòmodes per als estats. El cinema del nostre país s'ha de comprometre amb el que passa al país ara, i portar al debat, al diàleg, la reflexió”.

La pel·lícula és “d'una fidelitat extrema” als fets, diu. Ha comptat amb la “plena complicitat d'Èric”, l'han tingut al costat per als detalls. Encara estan fent càsting dels actors i no es pot avançar cap nom. Part del pressupost, de 2,3 milions d'euros, s'intentarà aconseguir a través del micromecenatge, amb petites participacions a través de la web (www.fenix1123.cat). S'hi podran aportar des de 10 euros fins a 3.000 euros, a canvi de diverses prestacions, que podran ser des de dues entrades fins a ser-ne coproductor i figurar en els crèdits. Joan considera que parla d'un tema molt actual: “Passa arreu del món, s'estigmatitzen idees que no són properes al poder amb paraules com ara terrorisme. Parlem d'un fet molt local, però que fa part d'un tema que, avui, està en boca de tothom”.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.