Salut

salut

El govern anuncia que les retallades al Joan XXIII només seran del 10%

Els sindicats i els col·legis professionals surten decebuts de la primera reunió de la Taula de Salut i denuncien que a partir d'avui ja hi haurà 80 llits menys

La tisorada que s'aplicarà a l'hospital públic de referència al Camp de Tarragona, el Joan XXIII, només serà del 10%, i no del 16%, com s'havia anunciat fa uns dies. Així ho va explicar el delegat del govern, Quim Nin, just després de la primera Taula de Salut. Fonts del govern han reiterat que, de moment, només s'ha aprovat la reducció del 2% en la compra de serveis, decisió que es tradueix “amb la reducció de 17 milions d'euros als centres sanitaris”. Nin també va destacar que el què estan fent “són mesures d'estalvi” que van encaminades a “mantenir la qualitat del servei amb menys recursos”.

El sistema és bo

En aquest aspecte, va subratllar que el sistema és bo “per la feina feta, pel bon equip directiu i pel model de salut”, tot i que hi ha punts que grinyolen. “S'ha de fer un ús bo i eficient de les urgències”, va remarcar Nin. Fruit d'això, va recordar que la despesa sanitària per persona al país durant l'any 2010 va ser de 1.381 euros, quan la previsió era de 1.297 euros. Per això, el plantejament de cara al futur serà de 1.200 euros per persona.

Insatisfacció

La majoria de representants de sindicats i col·legis professionals que van participar en la Taula de Salut van sortir “insatisfets” de la reunió. La membre del sindicat CATAC i de la junta de personal de l'hospital Joan XXIII, Marina Roig, va lamentar que només se'ls va informar “de les decisions que ja estan preses” i va denunciar que avui mateix es restaran 54 nous llits, els quals, sumats als 34 de l'estiu passat, eleven la xifra a 80. Els sindicats van traslladar al govern la preocupació perquè l'escapçada pressupostària afecti al mínim possible als llocs de feina. També van instar a mantenir la qualitat assistencial i els drets adquirits pels treballadors. Pel col·lectiu d'infermeria, la prioritat és l'atenció primària i l'hospitalització a domicili.

LA XIFRA

80
llits
menys hi haurà disponibles al Joan XXIII a partir d'avui, quan se'n restin 54. L'estiu passat, 34.

Nin acusa Ballesteros d'irresponsable

Nin també va aprofitar per carregar durament contra l'alcalde de la ciutat, Josep Fèlix Ballesteros, acusant-lo de mentir i utilitzar les retallades de Sanitat amb fins purament electoralistes. El delegat va instar el candidat del PSC a l'alcaldia de Tarragona a “no parlar del que no coneix” i va negar que la reducció del pressupost de l'hospital Joan XXIII sigui de 21 milions d'euros, tal com va afirmar dijous el batlle tarragoní després de reunir-se amb representants dels treballadors del centre hospitalari. Nin, a més, va recordar: “Hi ha algú –en clara referència a Ballesteros i el PSC– que confon el que està passant perquè cap govern va contra la sanitat pública. Que no es confonguin les decisions que no estan preses amb les que sí i, sobretot, li recomano que no torni a parlar d'oïda perquè té molta tendència a equivocar-se.” Nin va reiterar que el govern de la Generalitat està aplicant “responsabilitat” perquè vol fer “sostenible” el sistema de salut. Per això, la Taula es reunirà periòdicament.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.