Política

GIAN CARLO CASELLI,

FISCAL EN CAP DE PALERM (1993-99)

“Itàlia era un país agenollat als anys 90”

“Tot i que les màfies segueixen sent perilloses i eficients i que encara hi ha infinitat de problemes, s'ha avançat molt en la lluita contra la criminalitat organitzada”

“Quan les investigacions judicials obertes contra mafiosos arriben a un paradís fiscal són engolides, moren”

PERFIL
Gian Carlo Caselli ( 1939) és un jutge especialitzat en terrorisme i màfia. Va demanar el trasllat a la fiscalia de Palerm després de l'assassinat dels magistrats Falcone i Borsellino , el 1992. El 1993 va engegar la investigació contra l'expremier Andreotti per suposats vincles amb la màfia.
El mafiós busca aliats en la política, en les institucions, en les finances... sinó seria un simple gàngster

Gian Carlo Caselli, exfiscal de Palerm i especialista en la lluita contra la Cosa Nostra, ha participat al Col·legi d'Advocats de Barcelona en un acte sobre les noves estratègies de les màfies internacionals organitzat per l'entitat Italia.es (www.italiaes.org).

Després dels èxits de la lluita contra la màfia dels anys 80 i 90, sembla que el crim organitzat s'ha refet i és més poderós que mai...

Jo no crec que les màfies siguin avui més poderoses que als anys 90. Existeixen encara, són perilloses i eficients, però des de llavors s'ha obtingut resultats molt importants en la lluita contra la criminalitat organitzada: s'ha detingut un nombre impressionant de pròfugs mafiosos, se'ls ha confiscat patrimonis i, per tant, se'ls ha afeblit també des del punt de vista econòmic i financer. S'han celebrat processos judicials –amb condemnes significatives– i s'ha intervingut més en el terreny de les complicitats, de les relacions de les màfies amb determinades peces de la política, l'economia, les finances, les institucions, el món de
la informació, la cultura... Als anys 90, Itàlia estava agenollada, semblava que havia de sucumbir als cops homicides, terribles, de la criminalitat mafiosa. Però el nostre país s'ha alçat, manté el cap dret tot i tenir encara una infinitat de problemes que, de totes maneres, ara ja
no són només italians.

Vostè alerta que les màfies –totes, no només les italianes– es caracteritzen per expandir-se més enllà dels seus països d'origen per poder reciclar millor el diner negre. Com es pot evitar?

Es podria començar pels paradisos fiscals, els grans aliats de la corrupció, de l'economia il·legal. Les investigacions judicials, quan arriben a un paradís fiscal, són engolides, moren. Si es comencés, per exemple, per imposar un embargament econòmic i financer als països que toleren els paradisos fiscals –en lloc de tants convenis i de tantes proclames de bones intencions–, ens començaríem a moure en el terreny d'allò concret.

Fins a on arriba la infiltració dels mafiosos en l'estament polític italià?

No es pot generalitzar, depèn dels períodes, del tipus d'organització mafiosa, de la seva localització geogràfica... Sí que, per contra, és sempre vàlida la consideració que les màfies busquen aliances amb peces (atenció! peces, sense generalitzar) de la política, de les finances, de les institucions. Aquesta és l'espina dorsal del seu poder; sinó serien simples gàngsters. Perillosos, però que acabarien desapareixent. Les màfies no només no desapareixen, sinó que s'expandeixen i es reforcen perquè es beneficien de complicitats, d'aliances amb peces (insisteixo, només peces) que accepten intercanviar favors, fer negocis amb els clans mafiosos.

Des de Roberto Saviano, que amb Gomorra va desvelar les interioritats de la Camorra, creixen les veus crítiques contra les màfies. Se sent optimista?

Si parlem d'Itàlia, hi ha moltes ombres, però també moltíssimes llums. Per exemple, hi ha una xarxa –Libera– que ha donat una activitat socialment útil als béns segrestats als mafiosos. Ha organitzat cooperatives de joves que treballen les terres confiscades a Sicília, Calàbria, la Campània, la Pulla. Es tracta d'una acció extremadament important en termes de llibertat, de dignitat de moltíssims joves, que troben així oportunitats de feina, iniciatives empresarials que els fan ser amos del seu futur, ciutadans, i no súbdits de les màfies.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.