Els arquitectes Aranda, Pigem i Vilalta són finalistes del premi Mies van der Rohe 2009

El jurat ha triat el projecte de biblioteca i centre per a la tercera edat i illa interior del districte de Sant Antoni

A principis de novembre del 2007, el districte de Sant Antoni de Barcelona estava d'enhorabona, ja que va inaugurar un equipament, una biblioteca de barri, amb el nom de Joan Oliver, situada al carrer del Compte Borrell. L'edifici, caracteritzat per la seva lluminositat i transparència, està construït amb vidre i metall. A l'abril s'havia inaugurat una primera fase de la construcció, que era la que acollia el centre d'esplai per a la tercera edat. El projecte arquitectònic era el de Rafael Aranda, Carme Pigem i Ramon Vilalta, RCR Arquitectes, d'Olot. Aquest projecte, lloat per la seva funcionalitat, ha estat triat, entre 340 projectes, pel jurat d'un dels premis més prestigiosos en el món de l'arquitectura, el Mies van der Rohe, que s'atorga biennalment, com un dels cinc finalistes de l'edició d'aquest any. És una circumstància que el despatx garrotxí d'arquitectes ja va viure el 2001, amb un projecte d'espai per a l'oci i la cultura a Ridaura, mentre que el 2003 va aconseguir també que un dels seus projectes, el de l'estadi d'atletisme Tussols-Basil, a Olot, fos un dels seleccionats, tot i que no va arribar a ser finalista. El jurat, presidit per Francis Rambert (director de l'Institut Francès d'Arquitectura), el formen Ole Bouman (director de l'Institut d'Arquitectura d'Holanda), Fulvio Irace (director del Departament d'Arquitectura i Disseny de la Triennal de Milà) i dels arquitectes Luis M. Mansilla, Carme Pinós, Irena Fialová i Vasa J. Perovic.

El calendari d'aquesta 11a edició del Mies van der Rohe assenyala que, el mes d'abril, els arquitectes seleccionats oferiran les respectives conferències sobre els projectes finalistes, al pavelló Mies van der Rohe de Barcelona, al mateix temps que el jurat visitarà les cinc obres finalistes, per tal de determinar els guanyadors del premi i els de la menció especial. El mes de maig se celebrarà una roda de premsa a la ciutat on estigui situada l'obra guanyadora, per fer-ne l'anunci públic, mentre que el mateix mes, al pavelló Mies van de Rohe, de Barcelona, se celebrarà la cerimònia d'entrega dels premis. Finalment, el mes de setembre s'inaugurarà una exposició itinerant, que tindrà com a objecte el projecte guanyador, la menció especial a l'arquitecte emergent, els finalistes i altres obres seleccionades per formar-ne part.

El premi Mies van der Rohe, una iniciativa conjunta de la Comissió Europea i de la fundació que porta el nom de l'arquitecte alemany, està dotat amb 60.000 euros en metàl·lic per al projecte guanyador i 20.000 euros per a la menció especial. A més, els guanyadors també rebran una escultura dissenyada per Xavier Corberó.

L'obra de RCR comparteix la condició de finalista amb quatre projectes més: Centre Multimodal del Tramvia de Niça (França), de Marc Barani; Zenith Music Hall, d'Estrasburg (França), de Massimiliano Fuksas i Doriana Fuksas; Universitat de Luigi Bocconi de Milà (Itàlia), de Shelley McNamara i Yvonne Farrell, i Òpera i Ballet de Noruega, a Oslo, de Kjetil Traedal Thorsen, Tarald Lundevall i Craig Dykers.