Articles

Vuits i nous

Català a l'Acròpoli

Tots els visitants que surten de l'Acròpoli d'Atenes pels propileus –un milió a l'any– han de passar des del 21 de març per davant d'una placa de marbre, amb les lletres picades a mà, que reprodueix un fragment de l'elogi que Pere el Cerimoniós va fer d'aquell lloc el 1380: “Lo castell de Cetines és la pus richa joya qui al mont sia”. Quan el rei En Pere deia “castell” volia dir el conjunt arquitectònic amb el Partenó inclòs que corona el turó, quan deia “Cetines” volia dir Atenes i “mont” era “món”. El text original català que encapçala la inscripció és traduït, a sota, al castellà, l'anglès i el grec. L'Instituto Cervantes i el Ministerio de Exteriores de España signen la placa, que la reina Sofia va inaugurar. Aquí no n'ha fet cas gairebé ningú, i jo només dic que si la placa s'hagués posat en temps de Pujol o Maragall la Generalitat hi hauria enviat algú o hi haurien anat els presidents en persona, amb la televisió seguint-los. Tanta autoestima com necessitem i a l'hora de la veritat tenim el govern dels millors tallat i retallat. Els veurem a Wembley, això sí.

La iniciativa ha estat d'Eusebi Ayensa, un empordanès catedràtic de grec i traductor de Kavafis, que dirigeix l'Instituto Cervantes d'Atenes i que ha recollit una antiga aspiració de Lluís Nicolau d'Olwer i Josep M. Ainaud. Ayensa m'explica al seu despatx atenenc que no ha estat fàcil: “L'Acròpoli és un dels llocs més protegits del món i hem hagut de superar molts exàmens perquè acceptessin la segona placa que s'hi instal·la”. I com se superen? “Explicant que un rei europeu va fer l'elogi de l'estil clàssic cent anys abans que el Renaixement el valorés”. El Cerimoniós no va ser mai a Grècia sinó que les informacions li van arribar de la gent que hi tenia destacada, quan Atenes era un ducat de la seva corona. Els catalans establerts a Atenes no eren tan rudes com sembla.

Visito la placa, i dues senyores que se'm situen al darrere exclamen: “¡Qué vergüenza, primero en catalán!”. Però aquesta és una altra història que els explicaré en l'article de dissabte. Continuarà.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.