Política

Llorca avalua els danys

Llorca comença a avaluar la repercussió que el terratrèmol ha tingut en edificis i institucions públiques

El principal objectiu és analitzar si els desperfectes en habitatges són molt greus per facilitar el retorn de la població a les seves cases

L'alcalde de Llorca, Francisco Jódar, ha confirmat que les primeres brigades per a l'avaluació de danys en les infraestructures, arribades des de moltes parts d'Espanya, “ja estan treballant” sobre el terreny.

En declaracions a la Cadena COPE, Jódar ha advertit que aquesta primera avaluació “ha de ser molt ràpida” i, per això, “una gran quantitat de professionals ja estan treballant”.

De fet, segons ha explicat el president del govern espanyol, José Luis Rodríguez Zapatero, els danys són molts en infraestructures i edificis públics, a més d'estar afectat el patrimoni de Llorca. A més, ha remarcat que hi ha molts edificis afectats, que ara els tècnics han començat a avaluar per saber si els danys són temporals o permanents, cosa que els permetrà actuar per donar cobertura i habitatges a les famílies afectades.

En aquesta sentit, ha explicat que “després d'una nit llarga, de malson, en què poca gent ha dormit”, arriba un dia que serà “complicat”, en què “cal buscar una solució” per a molts veïns. “No podem permetre que passin una altra nit, de fred i incertesa, al ras”, ha postil·lat.

Finalment, ha afirmat que “no s'esperen més morts” i ha confirmat que el nombre de víctimes mortals són vuit, entre els quals hi ha dues dones embarassades i un menor.

Intervenció exèrcit


Un total de 420 efectius militars es troben ja a Llorca (Múrcia) per prestar ajuda als damnificats pel terratrèmol, en què han mort vuit persones, entre les quals hi ha dues dones embarassades.

Segons han informat fonts militars a Europa Press, en concret han acudit a la zona 340 efectius de la Unitat Militar d'Emergències (UME) i 80 de l'Exèrcit de Terra. Tots estan treballant amb 147 vehicles.

Fins ara, els efectius han instal·lat a la zona botigues i allotjaments provisionals per donar aixopluc a unes 1.000 persones afectades pel sisme.

Per la seva banda, l'UME, que ha estat activada després de la petició feta pel govern autonòmic a la delegació del govern espanyol a Múrcia, oferirà suport logístic als damnificats pels terratrèmols a Lorca, i ha desplaçat una secció d'enginyers amb maquinària pesant.

El delegat del Govern espanyol a Múrcia, Rafael González Tovar, ha afirmat que aquestes situacions “inesperades” demostren que “tot el que es faci en matèria preventiva és poc” i, per aquesta raó, ha instat a que les noves construccions “estiguin ben cobertes” davant d'aquest tipus de situacions “improbables però no impossibles”.

“Llorca té un casc històric sobre el qual era molt difícil intervenir, l'església de San Mateo i la de Virgen de los Huertos, així com el mateix ajuntament, estan molt tocades. És un patrimoni que perd Llorca i tractarem de restaurar-lo en la mesura del possible”, ha assenyalat.

En declaracions a RNE, Tovar ha assegurat que “la imatge és desoladora, amb moltes parets derruïdes i cornises que han caigut”, donant la imatge d'“una ciutat gairebé devastada”. En qualsevol cas, recorda que “l'abast real ho hauran de comunicar els tècnics”.

Alhora, ha explicat que “tota la ciutat està afectada, no hi ha cap barri que s'hagi deslliurat de la tragèdia”. En aquest sentit, ha dit que “el que semblava un malson és una realitat” i, per tant, “cal donar una resposta”, tal com ha fet el govern d'Espanya “en posar disposició del govern de Múrcia tots els seus mitjans” i la Creu Roja, la mobilització dels quals ha estat “extraordinària”.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.